Magazin Srbija

Osnovna škola Mitrovčane košta kao NASA projekat, dok građani grcaju u nemaštini

Sremska-Mitrovica
Sremska Mitrovica Foto: Wikipedia/Ant83

U Nacrtu sremskomitrovačkog budžeta za 2022. predviđena je između ostalog, i izgradnja i opremanje fiskulturne sale u OŠ „Jovan Popović“ sa 75.638.miliona dinara (država – 48,3 miliona a Grad- 27 miliona). Za svaku pohvalu, jer je suvišno govoriti o značaju sporta i sticanja zdravih životnih navika.

Međutim, ukoliko se uzme u obzir da je kapitalno ulaganje u izgradnju ove obrazovne ustanove započelo 2017. kad je vrednost ovog projekta procenjena na 295 miliona, a 2020. godine, u kojoj je zvanično otvorena završena škola izdvojeno je još 141 miliona dinara, preciznije 141,145.315,00 dinara, stvar postaje, blago rečeno „čudna“. Projekat je realizovan iz sredstava Grada, ali i iz pokrajinskih i republičkih sredstava.

Na otvaranju pokrajinski premijer Igor Mirović je izjavio, između ostalog, da je za novi objekat OŠ “Jovan Popović” u Sremskoj Mitrovici, Pokrajinska vlada, uz podršku lokalne samouprave, izdvojila 382 miliona dinara.

Ukoliko se sračunaju iznosi od 2017-2020 dobije se iznos nešto viši od 436 miliona dinara. Razlika je u 54 miliona. Ova škola će nas koštati kao svemirski projekat NASA – duhovita je Kristina Dragišić, koja dodaje da to ne bi bio problem da ne znamo da mnoge škole sa teritorije najvećeg sremskog grada nemaju ni pristojne toalete, fasade, fiskulturne sale… a sva deca su podjednako vredna, baš kao i sve obrazovne ustanove.

Prema njenim rečima, uprkos svim apelima GG „Grad za sve nas“ da se mora rešiti pitanje adekvatnog objekta Muzičke škole, koja je sa uspesima svojih đaka i profesora „lična karta“ našeg Grada, ne postoji politička volja da se ovaj problem reši.


Ista firma radila projekte i za školu i fudbalski stadion i vrtić

Inače, izrada projektno-tehničke dokumentacije za II fazu izgradnje ove škole i rekonstrukciju i nadogradnju sportskog objekta poverena je novosadskoj firmi „DBA“ doo. Samo za projekat rekonstrukcije i nadogradnje sportskog objekta, ova firma je inkasirala 7,194 miliona dinara, 2019. godine. Naredne godine, ista firma u grupi sa „Karaprojektom“ doo Niš izrđuje projekat za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju PU „Pčelica“ objekta „Maslačak“ u vrednosti od blizu šesti miliona dinara. Preciznije, 5.989.999,00 dinara i to bez PDV-a.

Pretpostavljam da bi svim žiteljima našeg grada bilo u interesu da znaju šta se desilo sa novcima iz 2019. koje je nekim čudom dobila ista firma koja je već uzela veliki novac za projektovanje OŠ „Jovan Popović”, za dogradnju fudbalskog stadiona na mestu gde ona ne može da stane. Reč je o stadionu FK „Radnički” za čiji plan rekonstrukcije je izdvojena značajna suma novca – kaže Dragišić i dodaje da je neverovatno da projektanti pre pravljenja dokumenata nisu mogli da izračunaju da na tom mestu, zbog nerešenih imovinsko pravnih odnosa ne može biti dograđen stadion koji je Grad naručio.

Dakle, Mitrovčani su platili projekat za dogradnju stadiona “Radničkog” od kog se odustalo, jer južna i istočna tribina stadiona nisu imali rešena imovinsko pravna pitanja (s juga su stambene kuće, a sa zapada nemačko groblje „Svilara”)
Paradoksalno je da je izdata i građevinska dozvola za rekonstrukciju i dogradnju kompleksa FK „Radnički“ u junu 2020. – kaže Dragišić i dodaje da je iz gradske kase plaćen novi urbanistički plan za izgradnju fudbalskog stadiona na sasvim drugom mestu.

Da se razumemo, fudbalski stadioni po savremenim standardima nužni su i neophodni. Međutim, ukoliko uzmemo u obzir, da su najmlađi naraštaji istovremeno najsiromašnija i najugroženija populacija u Republici Srbiji, a da većini neće biti omogućeno da treniraju na ovom novoplaniranom stadionu, ostaje činjenica da gradski čelnici koji usmeravaju budžetska sredstva postaju, blago rečeno, skandalozno bahati.

42 Shares
Share via
Copy link