Magazin Moda

Ona je vlasnica Zare, a njen život uzbudljiviji je od bilo koje španske serije

zara
Foto: Profimedia

Priča jedne od najmoćnijih žena u „Inditeksu“, kompaniji Amansia Ortege, vlasnika Zare, Flora Perez Markot, prava je filmska.

Pre nego što se zaposlila u Amansievoj firmi i postala milijarderka, Flora je imala život kao i većina radničkih porodica u Španiji. Njeni roditelji su se preselili sa sela u radničko naselje Los Kastros u Korunji i tamo je odrasla sa svojih sedmoro braće i sestara, piše Zadovoljna.rs.

Romansom u svet mode

Njena majka je šila, Flora je od nje učila i na taj način je polako ušla u svet mode počeći da radi kod Ortege. Kada su se Flora i Amansio upoznali, on je tada bio u braku sa svojom prvom suprugom Rosalijom Merom i već je imao dvoje dece.

Rosalija je svoj život posvetila podizanju dece (sin Markos pati od teške cerebralne paralize) i poslu koji je započela sa suprugom. Rosalija je takođe bila krojačica – nije se previše eksponirala u javnosti i tako je bilo tokom dvadeset godina koliko je bila uz Amansia.

Za dve decenije koliko su bili zajedno pokrenuli su ono što će postati najveća modna imperija na svetu.

Međutim, desio se preokret. Rosalija je 1984. godine na najgori mogući način saznala da je njenom braku došao kraj: Amansio je čekao bebu sa Florom.

zara
Foto: EPA

Iako su Amansio i Flora u početku krili romansu, rođenjem ćerke Marte, cela stvar je eksplodirala i više nije bilo povratka. Njih dvoje su obelodanili vezu, a Amansio se razveo od Rosalije i taj razvod je zapamćen kao jedan od najskupljih u istoriji Španije.

Zahvaljujući onome što je postignuto razvodom, i sa samo 5% akcija „Inditeksa“, Rosalija je uspela da osvoji titulu najbogatije žene u Španiji.

Sa druge strane, Flora je takođe bila jasna da želi svoj deo porodičnog carstva – taj deo je uključivao da njena tri brata i njen zet budu na rukovodećim pozicijama u „Inditeksu“. Nakon venčanja Flore i Amansia 2001. godine, ona je odmah postala direktorka finansija.

Oni koji ih poznaju kažu da su opsednuti time da kompanija ostane prizemna, da ide u korak sa svojim potrošačima i da bude verna svojim principima koji se tiču kvaliteta. Ona se smatra stubom Amansia Ortege, koju on u javnosti i dalje naziva „ljubavlju“ i najmoćnijom ženom „Inditeksa“.

zara
Foto: Profimedia

Zanimljivo je i to što je njihovo dete Marta „preotela“ mesto najstarijoj ćerki Amanasia, Sandri Ortegi, postavši predsednica „Inditeksa“ prošle godine.

Dok obavlja svoje dužnosti na čelu fondacije „Amancio Ortega“, Flora uživa u onome što je oduvek radila – kartanju s prijateljima i šetanju ruku pod ruku sa svojim mužem. Takođe, navodno joj ne pada teško da sama čisti ili kuva. Uostalom, iako je sada u klubu španskih milijardera ona i dalje ne zaboravlja svoje korene.

Izvor: Zadovoljna.rs

Ono što vi ne kupite u Zari i H&M-u, završava na deponijama od kojih se prevrće želudac

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link