Magazin

Redak snimak vlaške sahrane ’67. godine – širom otvoreni prozori, u dvorištu muzika

vlaska sahrana

TV serija Crna svadba koja se emituje na RTS-u pobudila je veliko interesovanje javnosti za kontroverzne i još uvek prilično misteriozne vlaške rituale. Posebno pažnju privlače običaji vezani za ispraćaj pokojnika.

Snimak RTS-a iz 1967. godine je dokaz da je vlaška kultura intrigirala srpsku javnost mnogo pre emitovanja serije, a mogao bi da bude i relevantna slika kulta mrtvih u vlaškoj tradiciji.

U selu Srbovo ekipa RTS-a je 1967. zatekla širom otvorene prozore na jednoj kući, a u dvorištu muziku. Ispostavilo se da se tu odvijao ispraćaj pokojnika, a s njim je simbolički bio sahranjivan i njegov sin koji je pre čak 23 godine poginuo na Sremskom frontu.

Pripremljeni su darovi koji se s pokojnikom šalju na onaj svet, a kako je ispraćaj izgledao i koji su ga još običaji pratili – pogledajte u prilogu.

– Gotovo svi pogrebni običaji Vlaha istočne Srbije počivaju na tradicionalnim narodnim verovanjima koja vuku korene iz drevnih vremena i svi su usmereni ka tome da preminulom olakšaju prelazak na onaj svet, kao i večni boravak u raju – navodi etnolog Aleksandar Repedžić.

Repedžić je svojevremeno prisustvovao i vlaškom običaju ‘crna svadba‘, po kojem se devojka „udaje“ za pokojnika.

Izvor: Nova

Čuli smo je u seriji Crna svadba: Šta znači Katabaza, reč koja već danima seje strah?

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

30 Shares
Share via
Copy link