Koronavirus Srbija

Vladika Naum pušten iz pritvora: Ako Bog da, nastaviću da služim liturgije

Horepiskop Eparhije raško-prizrenske u egzilu Naum (Mirković), starešina katakombalnog manastira prepodobnog Justina Ćelijskog u Barajevu, pušten je juče iz pritvora, a krivični postupak protiv njega vodiće se redovnim putem, odlučio je juče osnovni javni tužilac u Mladenovcu.

Vladika Naum bio je u pritvoru u policijskoj stanici u Barajevu od subote u 14 do juče u 10 sati zato što nije postupao po zdravstvenim propisima u vreme epidemije, čime je prekršio Krivični zakon Srbije.

– Policija je bila korektna, pažljiva, gotovo se izvinjavala zbog ovog neočekivanog zadatka. Moj advokat je u Javnom tužilaštvu u Mladenovcu, pozivajući se na Ustav Srbije i Zakon o crkvama i verskim zajednicama, objasnio zbog čega država ne može da zabrani bogosluženja, pogotovo što se krivična prijava protv mene i ostalih sveštenomonaha, koji nisu bili privedeni, poziva na preporuku Vlade Srbije upućenu crkvama i verskim zajednicama da verske obrede u zatvorenom prostoru vrše bez vernika. Krivični postupak protiv mene i ostalih monaha vodiće se u redovnom postupku – izjavio je za Danas vladika Naum.

On kaže da je i odgovarajući na pitanja javnog tužioca rekao da će i nadalje „ako Bog da, služiti liturgije i da će se u manastiru u Barajevu vršiti sva monaška bogosluženja ali da ne može da brani narodu da na njih dolazi“.

U subotu na liturgiji u manastiru u Barajevu bilo je, kako navode izvori Danasa, znatno više vernika nego što je dozvoljeno propisanim državnim merama, ali je poštovano pravilo o držanju razmaka.

Pripadnici MUP-a, koji su i u nedelju 29. marta opominjali na nedozvoljeno okupljanje vernika, pojavili su se ispred manastira tokom liturgije.

Danasovi izvori tvrde da su vladici Naumu ostavili poruku da se javi u policijsku stanicu, gde je kasnije priveden, dok je više policijskih patrola sačekalo vernike na izlasku iz manastira i legitimisalo ih.

Deo vernika izbegao je policiju, jer je posle liturgije manastir napustio preko okolnih livada i njiva, kažu izvori našeg lista.

ERP u egzilu nastao je pre deset godina kad je deo monaštva napustio Eparhiju raško-prizrensku zajedno sa sada raščinjenim i iz SPC isključenim episkopom raško-prizrenskim Artemijem (Radosavljevićem), koji nekanonskim smatra saborske odluke o svom isključenju iz ERP, raščinjenju i druge kazne.

SPC je raščinila i monaštvo „Egzila“, koji ima više od 30 „katakombi“ u Srbiji i širom sveta.

U Sabornoj crkvi u Novom Sadu vernici se pričešćivali istom kašičicom

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

300 Shares
300 Shares
Share via
Copy link