Koronavirus Srbija

Virusolog Ana Gligić: Neće biti drugog talasa, korona će promeniti formu

Ana Gligić je virusolog u penziji, žena koja je 1972. godine bila šef laboratorije u toku epidemije variole vere u Beogradu, stručnjak koji poznaje viruse jako dobro i čijoj se reči veruje.

U intervjuu za “Politiku” dala je svoja predviđanja kako će se virus ponašati u mesecima koji su pred nama, ali je pričala i o ruskoj vakcini.

– Nećemo ga se tako lako rešiti. Postoje samo dve opcije: ili će doći do njegovog prokužavanja u narodu ili će uslediti vakcinacija, kako bismo ga sveli na najmanju moguću meru – rekla je dr Gligić za “Politiku”.

Na pitanje kada se očekuje drugi talas, dala je odgovor koji je malo ko od nas očekivao.

– Neće ga biti. Biće samo pikova. Ovakvi virusi se epidemijski javljaju na svakih četiri do sedam godina. Najpre mora da se ugasi epidemija kovida 19 u cirkulaciji, pa tek onda može da se pojavi drugi talas posle nekoliko godina.

Korona neće večito ostati u ovoj formi kao što je sada slučaj, otići će. A onda će se opet pojaviti. Da li će tada imati epidemijski ili pandemijski karakter to ne znamo – rekla je.

Objasnila je i da je reč o virusu koji nas stalno iznenađuje.

– Čim se pojavio kovid 19 rekla sam:

– On će ostati jer je u prirodi nastao i opstao.” Kada se priroda „čačne” – to je kao da ste dirnuli u osinjak. Virus se probudio i teško ga se možemo otarasiti.

Oni koji zagovaraju tezu da će nestati moraju da znaju da to može da se dogodi samo ako se nešto desi u prirodi, bez našeg uticaja. Ovo što mi radimo je samo saniranje posledica koje je on izazvao svojom pojavom. Korona nije od juče. Jako dugo je tu negde – rekla je.

Kada je reč o vakcini koja stiže iz Rusije, dr Gligić ima puno poverenje u nju, ipak, smatra da nije sigurna da će antitela koja ona obezbeđuje trajati dve godine.

– Mislim da neće toliko dugo moći da traje. Kako može da se tvrdi da će imunitet da štiti dve godine kada kovid 19 postoji u svetu svega osam meseci?

Rusi su svojevremeno pokušali da naprave vakcinu protiv SARS-a, ali je taj virus nestao pa se izgubio interes za cepivom. Oni su sada ta istraživanja nastavili i na osnovu saznanja u vezi sa SARS-om verovatno tvrde da imunitet može da postoji dve godine – objasnila je dr Gligić za “Politiku”.

Zoran Radovanović: Rusi nisu završili testiranja; Dr Ana Gligić: I sama bih se vakcinisala

OGLAS

PARTNERI SAJTA


10 Shares
Share via
Copy link