Koronavirus Svet

Stručnjaci upozoravaju da COVID-19 može izazvati teška oštećenja mozga kod onih sa lakšim simptomima

koronavirus simptomi

Stručnjaci upozoravaju da lekari tokom pregleda pacijenata možda previđaju znakove ozbiljnih i potencijalno smrtonosnih oštećenja na mozgu izazvanih koronavirusom jer se pojavljuju kod onih s blažim simptomima zaraze.

Neurolozi su objavili studiju na više od 40 pacijenata zaraženih covidom-19 u Velikoj Britaniji, čije su se komplikacije kretale od upale mozga i delirijuma do oštećenja živaca i moždanog udara, piše Index.

U nekim slučajevima neurološki problem bio je prvi i glavni simptom kod pacijenta.

Značajan porast slučajeva oštećenja mozga

Stručnjaci su u Britaniji tokom prvog talasa infekcija covidom-19 uočili porast broja slučajeva po život opasnog stanja zvanog akutni diseminirani encefalomijelitis (ADEM).

ADEM je retka upalna demijelinizirajuća bolest centralnog nervnog sistema. Na UCL-ovom Institutu za neurologiju, otkriveno je kako su se slučajevi ADEM-a povećali s jednog mesečno pre pandemije na dva ili tri nedeljno u aprilu i maju.

Jedna 59-godišnja žena umrla je od komplikacija, piše The Guardian.

Neurolozi su objavili kako je desetak pacijenata imalo upalu centralnog nervnog sistema, 10 je imalo bolest mozga s delirijumom ili psihozom, osam je imalo moždane udare, a dodatnih osam je imalo lošu funkciju perifernih živaca, najčešće dijagnostifikovanu kao Guillain-Barreov sindrom, odnosno imunološku reakciju koja napada živce i uzrokuje paralizu, a koja je fatalna u 5% slučajeva.

– Primetili smo da covid-19 utiće na mozak različito od drugih virusa – rekao je neurolog Michael Zandi, jedan od autora istraživanja.

Moguće dugoročne posledice

Pojava ovakvih slučajeva izazvala je dodatnu zabrinutost oko mogućih dugoročnih posledica zaraze koronavirusom.

Neki pacijenti su nakon oporavka ostajali bez daha, a drugi su imali problema s ukočenošću, slabošću i pamćenjem.

Jedna 55-godišnja žena s koronavirusom, a bez istorije psihičkih bolesti, čiji je slučaj predstavljen u studiji, počela se čudno ponašati dan nakon što je otpuštena iz bolnice.

Više puta je obukla kaput i opet ga skinula. Počela je i halucinirati, rekavši da je u svojoj kući videla majmune i lavove.

Ponovno je primljena u bolnicu i postepeno joj je bilo bolje na antipsihotičkim lekovima.

Druga pacijentkinja, stara 47 godina, primljena je u bolnicu s glavoboljom i ukočenošću u desnoj ruci nedelju dana nakon pojave kašlja i visoke temperature.

Ubrzo je prestala komunicirati i reagovati te joj je bila potrebna hitna operacija uklanjanja dela lobanje kako bi se ublažio pritisak na natečeni mozak.

– Želimo da medicinari širom sveta budu upoznati sa svim komplikacijama koronavirusa – kazao je Zandi i pozvao lekare i druge zdravstvene radnike da se savetuju s neurolozima ako kod zaraženih s covidom-19 primete kognitivne simptome, probleme s pamćenjem, umor, ukočenost ili slabost.

Stručnjaci su dodatno zabrinuti da bi virus mogao ostaviti manjinu populacije sa suptilnim oštećenjem mozga koje postaje očigledno tek u nadolazećim godinama.

Možda se nešto slično dogodilo i nakon pandemije gripe 1918. godine, kada je skoro milion ljudi zadobilo neku moždanu bolest.

Istraživanje naziva The emerging spectrum of COVID-19 neurology: clinical, radiological and laboratory findings objavljeno je u naučnom časopisu Brain.

Srbija na spisku zemalja u kojima je korona van kontrole, danas smo na 3. mestu po broju umrlih u Evropi

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

139 Shares
139 Shares
Share via
Copy link