Koronavirus Srbija

Srbija na spisku zemalja u kojima je korona van kontrole, danas smo na 3. mestu po broju umrlih u Evropi

koronavirus-3

Prema podacima sajta worldometers.info, koji dnevno prati preseke stanja epidemije koronavirusom u zemljama sveta, na današnji dan u Evropi najviše smrti od kovida imala je Rusija (174), na drugom mestu po broju umrlih je Velika Britanija (48), dok treće mesto sa po 18 umrlih dele Srbija i Ukrajina.

Srbija se već nekoliko dana nalazi pri vrhu ove liste: juče je sa 11 umrlih bila na 9. mestu.

Prekjuče je u Srbiji, po zvaničnim podacima, takođe preminulo 11 osoba od koronavirusa, pa je i tada delila deveto mesto ove “crne liste”, i to sa Moldavijom.

Osim naglog skoka broja umrlih – današnjih 18 je dvostruko više od maksimalnog broja umrlih tokom prvog naleta koronavirusa (u aprilu) – zabrinjava i činjenica da Srbija na ovoj listi prednjači čak i u odnosu na države koje imaju mnogo veći broj stanovnika, piše Nova.rs.

Tako, danas je u Nemačkoj preminula jedna osoba od posledica koronavirusa (na oko 83 miliona stanovnika), u Poljskoj je danas bilo 11 preminulih (na 38 miliona stanovnika), u Rumuniji 13 (na 19 miliona stanovnika).

Ukrajina, koja je danas imala isti broj preminulih kao Srbija, ima oko 42 miliona stanovnika.

Brojke rastu i u regionu, pa je u Bosni i Hercegovini u protekla tri dana preminulo 9 osoba (u Srbiji 35), u Hrvatskoj je preminulo četvoro, kao i u Mađarskoj, dok je u Severnoj Makedoniji u prethodna tri dana preminulo 17 osoba.

Srbija na spisku zemalja u kojima je korona izvan kontrole

Britanski Skaj njuz je na osnovu izjave direktora Svetske zdravstvene organizacije Tedrosa Gebrejesusa da se pandemija kovida 19 ubrzava i da većina zemalja još nije uspela da je stavi pod kontrolu, napravio spisak zemalja gde se to dešava, a među njima je nabrojao i Srbiju.

Britanski portal ocenjuje da su u Srbiji nakon dve noći protesta organizovanih zbog najavljenog policijskog časa, vlasti zabranile masovna okupljanja, a premijerka Ana Brnabić rekla je da je zdravstveni sistem blizu pucanja.

Inače, britanska vlada uklonila je Srbiju sa liste zemalja iz kojih ljudi mogu da se vraćaju u Veliku Britaniju ili da je posećuju bez obaveze odlaska u samoizolaciju.

Skaj njuz navodi da su zvaničnici i drugih evropskih zemalja, uključujući Francusku i Grčku, upozorili su na rizik novog širenja virusa.

Kako se navodi, dok se mnoge zemlje pripremaju za drugi talas, SAD, Indija i Brazil pokušavaju da se nose sa prvim, a u te tri zemlje dešava se većina novih slučajeva.

Najteže pogođena novim virusom je SAD gde je zaraženo više od tri miliona stanovnika, što znači jedan na 100 stanovnika.

U SAD se dnevno zarazi oko 60.000 stanovnika, u Brazilu 45.000 u Indiji gotovo 25.000, a u međuvremenu i brazilski predsednik objavio je da je oboleo, kao i predsednica Bolivije Ženin Anjez i drugi najmoćniji čovek Venecuele Diosdado Kabeljo.

U Boliviji je prijavljeno 42.984 slučajeva i 1.577 preminulih, a beleži se stalni porast novoobolelih.

U pojedinim regionima te zemlje bolnice su prenatrpane.

Venecuela se smatra jednom od najmanje pripremljenih zemalja za borbu protiv pandemije, a u bolnicama nema osnovnih potrepština poput vode, struje, lekova.

U Tokiju je takođe zabeležen povećan broj slučajeva što zabrinjava zbog drugog talasa virusa, a guverner tog okruga kaže da je to poziv za pomoć i da je neophodno upozorenje zbog daljeg širenja bolesti.

Zbog većeg broja novoobolelih u Hongkongu su zatvorene sve škole, navodi Skaj Njuz.

Brnabić: 386 zaraženih, 18 preminulih, nećemo prezati od restriktivnih mera

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Da, ali zaboravljate jedan detalj u vezi sa ovim brojkama. Srbija se gleda na preko 8,5 miliona stanovnika, jer taj broj uključuje i Kosovo, iako podaci o broju zaraženih i umrlih ne uključuju Kosovo. Kada bi se svi ti brojevi gledali u kontekstu 7 miliona ili manje (što je realno, zbog velikog broja umrlih godišnje i iseljenih), ti procenti bi bili mnogo veći i ne isključuje da bi Srbija mozda bila druga u Evropi a možda i lider. Obratite pažnju na broj populacije!!

437 Shares
437 Shares
Share via
Copy link