Magazin Srbija

Vijetnamac za kojeg RTS kaže da živi kao bubreg u loju objasnio kako je pokušao da pobegne iz  Linglong logora

linglong
Foto:printscreen/twitter/shmeergla

Vest da u 21. veku u Srbiji postoji fabrika koja radnike drži kao zarobljenike ne potresa državni vrh. Predsednik i ambasadorka Kine u Srbiji, koji su obožavali da se slikaju ispred Linglonga ćute već pet dana o teroru i trgovini ljudima koja se dešava u Zrenjaninu.

RTS čak iznosi poluinformacije iz saopštenja koje je dostavljeno samo odabranim medijima da svih 500 radnika iz Vijetnama živi sasvim dobro i da ne verujemo svojim očima odnosno simcima televizije N1.

Našoj redakciji amabasada Kine i kancelarija kabineta grada Zrenjanina na čelu sa gradonačelnikom Simom Salapurom već treći dan ne odgovaraju na pitanja.

Ćute svi nadležni državni organi koji treba da se oglase o ropstvu u Evropi u 21. veku, ali je pred kamerom progovorio jedan od radnika koji je pokušao da pobegne preko bodljikave žice iz radničkog logora kineskog Linglonga.

– Nisam mogao da izađem, tokom noći idemo ka mađarskoj granici. Imam prijatelja u Evropi, što je dobra stvar, jer idem odavde. Bez para sam, jednostavno samo sam krenuo da bežim. Bežim tako što se popnem na žicu, nakon čega reaguje policija – rekao je jedan Vijetnamac zaposlen u Linglongu.

Vijetnamski radnici rekli su da je vest o njihovom položaju stigla i do matične zemlje gde su njihove porodice takođe organizovale proteste.

Juče su aktivisti su iz kruga fabrike Linglong uspeli da izvedu jednog od zaposlenih koji je zbog izjava koje je davao medijima dobio otkaz.

Turbulencije u krugu fabrike guma u Zrenjaninu počele su pre pet dana, nakon što je N1 objavio snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici.

Mladić koji je spasio Vijetnamca iz Linglong pakla strahuje za svoju bezbednost

Julija Vojinović

komentar

Klikni da objaviš komentar

4.6K Shares
4.6K Shares
Share via
Copy link