Magazin Srbija

Drama u Linglongu, aktivisti i kolege izvukli uzbunjivača iz fabrike

linglong-radnici
Foto: Nova.rs

U krugu fabrike Linglong u Zrenjaninu danas je došlo do pobune i sukoba između aktivista i radnika sa jedne strane, i obezbeđenja fabrike sa druge.

Zrenjaninski aktivisti oko podneva su iz kruga fabrike „Linglong“ u kojem su smešteni vijetnamski radnici pokušali da izvedu jednog od zaposlenih koji je zbog izjava koje je davao medijima dobio otkaz, javlja Nova.rs.

Prema rečima aktivista, njemu uprava u prvi mah nije dala pasoš – zbog čega ne može da napusti Srbiju.

Aktivisti su došli automobilom po njega, uspeli da smeste radnika u kola, ali je privatno obezbeđenje – angažovano isključivo da čuva barake gde su smešteni radnici – opkololilo aktiviste, selo na haubu automobila zabranjujući da ga izvezu.

Uz to, jedan od njih je vikao: „Nemate vi prava da izvodite ikog iz fabrike“.

Situacija je bila na ivici incidenta, jer su istovremeno iz baraka izleteli i ostali radnici iz Vijetnama, koji su fizičkom snagom odgurali radnike obezbeđenja i držali ih dok automobil sa njihovim kolegom nije izašao iz kruga fabrike.

Oni su se trenutno uputili do advokata sa kojim će otići u policiju – da pokušaju da vrate pasoš ovom uzbunjivaču.

Podsećamo, turbulencije u krugu fabrike guma u Zrenjaninu počele su pre pet dana, nakon što je N1 objavio snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici.

Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizaciji Astra koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije traži hitnu reakciju svih nadležnih.

Sinoć je, međutim, došlo do novog razvoja situacije, u kojoj je blokirana ekipa novinara i snimatelja N1 koja je završila snimanje ispred baraka u kojima su smešteni radnici iz Vijetnama.

Na izlasku iz industrijske zone Zrenjanin jugoistok, nepoznata osoba na nekoliko minuta automobilom je blokirala prolaz ekipi.

Slučaj vijetnamskih radnika u Linglongu, stručnjak tvrdi da je u pitanju školski primer trgovine ljudima

Luftika

komentara

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


107 Shares
107 Shares
Share via
Copy link