Novi Sad Vesti

Galens počinje sa gradnjom apartmana na Fruškoj gori, zlatiborizacija kreće za 3,2,1…

Put Kesten
Foto: Dragana Arsić

Opštinska uprava Beočina izdala je dozvolu investitorki Sanji Petrić za izgradnju turističkih apartmana na brdu Kesten na Fruškoj gori.

Kako piše u javno dostupnim dokumentima, Sanji Petrić odobrena je izgradnja apartmana za izdavanje, odnosno planinskih koliba, na parceli 4093 u Rakovcu.

Reč je o četiri prizemna objekta, dozvoljene ukupne površine od 800 kvadrata.

Zahtev za lokacijske uslove usvojen je 5. oktobra, a trenutno je u toku postupak izdavanja građevinske dozvole za zemljište koje se vodi kao poljoprivredno.

Uzalud vam trud svirači

Brdo Kesten, sa kog se pruža najlepši pogled na Novi Sad sa Fruške gore, već više od godinu dana u vlasništvu je Sanje Petrić, direktorke novosadske kompanije “Promist” i jedne od vlasnice kompanije “Galens Invest” Sanje Petrić, a ekološki aktivisti se isto toliko vremena bore protiv njegovog zatvaranja ogradama i betoniranja puta do lokacije na kojoj je Petrić kupila više od 200 parcela.

S obzirom na posebnu lokaciju na kojoj će se izvoditi radovi, uzvesno je da će apartmani doneti veliki profit, piše Dragana Prica Kovačević za 021.

Do Kestena gde će se nalaziti objekti u vlasništvu Sanje Petrić nekada je vodio zemljani put koji je uz “blagoslov” Eparhije sremske, na čijem se zemljištu nalazi, pretvoren u betonski. Dve inspekcije, građevinska i inspekcija za zaštitu životne sredine, ocenile su da je ovaj put problematičan jer je nezakonito izgrađen i narušava prirodu. Pre godinu dana građevinska inspekcija naložila je uklanjanje ovog puta, ali se do danas ništa nije promenilo.

Vlasnici kompanije Galens ranije su saopštili da vidikovac Kesten neće biti oduzet građanima, te da imaju nameru da na tom mestu grade sopstveno poljoprivredno gazdinstvo. Dodali su da su planinari i organizovane posete turista dobrodošli u poljoprivredno gazdinstvo, nakon što se sve privede nameni.

Lokacijski uslovi by Dragana Prica Kovačević

Nacionalni dobro postaje privatno dobro

Danas je oko Kestena ograda u dužini od preko 5 kilometara. Javni nekategorisani put koji prelazi preko brda je blokiran ogradom kao i stara planinarska staza.

Do tri najveća vodopada na Fruskoj Gori se više ne može prići. Divljim životinjama su presečene staze, a neke su i uginule pokušavajuci da prođu kroz žicu. Na vrhu su iskopane hiljade kubika zemlje, u brdo je ugrađeno stotine kubika betona, a nekad je to bila livada sa koje se ceo Novi Sad video kao na dlanu.

Nove gazde su napravile novi armirano betonski put do vrha, posle prijave su preko tog betona postavili kaldrm i sada će kod inspekcije proći da je put od prirodnog materijala. Nema veze što su ispod kaldrme kubici betona i tone armature.

Pitanje je da li će se ikada više moči slobodno šetati gore i žalosno je što mnogobrojni nisu imali prilike da vide tu lepotu.

Ovo mesto verovatno ostaje za elitu, a ako i jednog dana otvore kapije, to više neće biti to. Sve je manje mesta na Fruškoj gori na kojima se slobodno i bezbrižno moze šetati.

Život u Srbiji – nekom majka, a nekom maćeha

Na našu veliku žalost, aršini u ovoj državi nisu isti za sve! Naime, da biste izgradili stambenu kuću ili vikendicu, obični smrtnici ne bi dobili građevinsku dozvolu, jer narušavaju Nacionalni park. Isto i ako bi ih neko video da beru lekovite biljke, kojih je nakada bilo na ovom potezu, ili pečurke, platili bi veliku naknadu, jer narušavaju biodiverzitet i floru Fruške gore.

Ovima, koji misle da su bogovi i koji su se zaneli i zaigrali nad našom zemljom, je dopušteno SVE!!!

Ne postavlja se pitanje koliko su ugroženih vrsta uništili, narušili prirodna staništa, koliko su drveća posekli, životinja ugrozili…. za njih ne postoje pravila!

Nekada je na Kestenu bio izvor predivne pijaće vode, a v etar je raznosio mirise lekovitog bilja.

Žalosno je što trpimo njihova bahaćenja i što se niko nije zapitao koliko će još ova naša lepotica od planine izdržati bušenja fabrike cementa, izgradnje velelepnih hotela, etno sela????

Dokle?

Priroda će nam sve ove nihove svinjarije debelo naplatiti i surovo uzvratiti.

Izvor: 021

Lepote čudesne Fruške gore mi, bahati i nedogovorni, ničime nismo zaslužili

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
1.2K Share
1.2K Share
Share via
Copy link