Novi Sad Vesti

Nikad zao na gorega neće: Inspekcija blagosilja uništavanje Fruške gore

Put Kesten
Foto: Dragana Arsić

Šumarsko-lovna inspekcija zažmurila na prijavu bespravne seče šume na brdu Kesten, u korist tajkuna Nebojše Petrića.

Stavom da je „sve u najboljem redu“ inspekcija je blagoslovila devastaciju prirode!

Udruženje za zaštitu šuma podnelo je prijavu Pokrajinskom sekreterijatu povodom bespravne seče šume na trasi nezakonito izgrađenog betonskog puta na brdu Kesten.

Iako je put izgrađen kako bi tajkun Nebojša Petrić (vlasnik Promista i Galensa), imao betoniran pristup imanju na kojem gradi poljoprivredno-stambeni objekat, nadležni nisu uvažili prijavu.

Kao obrazloženje navode da je uloga puta protiv-požarna, i da je on potreban jer su 2020. zabeležena četiri požara na brdu Kesten (već postoji nekoliko šumskih puteva koji mogu vršiti tu funkciju).

Nasuprot ovoj tvrdnji, Eparhija sremska u zahtevu za dobijanje uslova zaštite prirode navodi da je svrha puta „lakše izvođenje radova i lakša komunikacija transportnih sredstava“.

Zanimljivo je kako se svrha puta najednom promenila. Pored toga, zanemarena je i činjenica da u Osnovama gazdovanja šumama ovaj put nije planiran.

Na kraju, Građevinska inspekcija svojim uvidom donela je rešenja o uklanjanju nezakonito izgrađenog puta, na osnovu čega je i podneta data prijva.

U datom odgovoru jasno se uočava da su Pokrajinski seketerijat i šumarsko-lovna inspekcija na strani tajkuna Petrića, koji je u dilu sa Eparhijom sremskom.

Ovo je primer jasno uigrane šeme, koja oslikava korumpiranosti pojedinih državnih službenika.

Pa kojoj inspekciji se obratiti sa žalbom na inspekciju?!

Naredili seču zdravih hrastova stogodišnjaka za 1.000 € po kubiku, pa kažu “drveće umrlo samo od sebe”

Kristina Bondžulić

Poetičan diskutant. Disciplinuje misli pisanjem

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

469 Shares
469 Shares
Share via
Copy link