Magazin Novi Sad

Korumpirana novosadska vlast uništava Dunavac i Šodroš, Novosađani u živom zidu protiv zatiranja prirode

vidi-gari-ne-moze
Foto: Printscreen

Na novosadskom Šodrošu održan je protestni skup „Vidi, Gari, čekamo te!!!“, na kojem je simbolično formiran živi zid odbrane od ekocida koji donosi gradnja Novog Sada na vodi. U živi zid su stali pojedinci, udruženja i organizacije koji zajedno čine grupu „Vidi, Gari, ne može!“.

Kako su objasnili organizatori skupa, ovo nije bio performans, nego poruka nadležnima, da će ukoliko za to bude potrebe, Šodroš i Dunavac braniti svojim telima, piše N1.

– Mi se suočavamo ovde sa potencijalnim kriminalom i korupcijom koja ima nameru da ugrozi bezbednost građana Novog Sada, kao i da se napravi urbicid i ekocid. Sa njima se mora voditi ozbiljna borba – rekla je Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine.

O projektu koji se kolokvijalno naziva “Novi Sad na vodi” se veoma malo toga zna, ali sudeći prema borbi da se deo novosadske obale Dunava urbanizuje uprkos svim preprekama, jasno je samo da je u pitanju ozbiljan profit. A kada je na stolu novac, za vlasti i investitore očuvanje prirode više nije tema.

– Ono što mene sve vreme muči je kakav je to um došao na ideju da uništi ovako divnu prirodu i da tu posadi zgradurine. To je nešto što je meni potpuno neshvatljivo. I verujem zaista da angažmanom građana tako nešto mora da se spreči – izjavio je novinar Vukašin Obradović.

Podsetimo, o projektu „Novi Sad na vodi“ se za sada zna vrlo malo. Više puta smo od zvaničnika čuli da se planira uređenje i urbanizacija Šodroša, Ribarca i Kameničke ade koji su sada zelena oaza Novog Sada.

Poznati su i planovi kompanije Galens da na prostoru nekadašnjeg brodogradilišta podigne moderan stambeno poslovni kompleks, za šta u ovom momentu ne postoje zakonski uslovi, budući da je reč o zemljištu u koritu Dunava, odnosno nije reč o građevinskom već o vodnom zemljištu.

Gradonačelnikova ekipa na prepad pomerila nasip na Dunavu zbog projekta „Novi Sad na vodi“

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

627 Shares
627 Shares
Share via
Copy link