Magazin Novi Sad

Gradonačelnikova ekipa na prepad pomerila nasip na Dunavu zbog projekta „Novi Sad na vodi“

vucevic-novi-sad-na-vodi
Foto: Instagram

Novosadski naprednjaci duže od godinu dana pokušavaju da suze liniju odbrane od poplava kako bi se ostvario projekat „Novi Sad na vodi“, iza kojeg stoji kompanija Galens, jedan od većinskih finansijera ove stranke. Od prve ideje suženja korita Dunava morali su da odustanu zbog packi koje je tim povodom Srbija dobila od Dunavske komisije.

Ovaj put su projekat pomeranja nasipa pokušali da podmetnu na kvarno – lažiranim javnim uvidom iz kojeg je bila isključena javnost.

Sve se odigralo u petak za svega nekoliko sati. Novinari i zainteresovani građani su najpre bili pozvani na predstavljanje naručene studije koji je uradio Institut „Jaroslav Černi“. Na kraju, nikom nije bilo omogućeno da uđe, a pravo da izveštava je dobio jedino naprednjački portal „NS uživo“.

Stop, obezbeđenje

Prezentacija „Studije hidrološkog uređenja površinskih i podzemnih voda priobalja na levoj obali Dunava u Novom Sadu u zoni Kameničke ade i Ribarskog ostrva“ bila je zakazana za petak, tačno u podne u JKP Urbanizam. Studiju je uradio Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ a.d. Beograd, a svi zainteresovani su dobrodošli na prezentaciju iste.

Poziv na prezentaciju nam je stigao neuobičajeno kasno – u petak u 8.09 ujutro za događaj koji se dešava u 12. Po pravilu, pozivi na ovakve događaje dolaze nekoliko dana unapred, a najmanje jedan dan. Ali to nije jedina stvar.

Obezbeđenje u JKP Urbanizam je tražilo akreditacije, iako nikakva akreditacija nije pominjana u pozivu. Reporteri tako nisu mogli da uđu, kao ni građanski aktivisti. Zabrana prilaska nije važila za portal „NS uživo“, čija vlasnica je višestruko povezana sa SNS. Oni su objavili detaljan izveštaj, fotogtrafije, kao i seriju tekstova o tome kako će Novi Sad procvetati ako se usvoji ovaj plan.

Šta sprema SNS na Dunavu?

Na jučerašnjoj prezentaciji je nedvosmisleno predočeno da će se graditi novi nasip (vodoutvrda), pomeranjem postojećeg nasipa u korito reke u proseku oko 500 metara. Novi nasip, u dužini od 4,5 km, biće sagrađen obodom Kameničke ade i završiti opasavanjem Brodogradilišta. Prostor između starog i novog nasipa, koji je do ovog trenutka bio korito reke, postaje najvrednije građevinsko zemljište u državi.

Inicijativa „Vidi, gari, ne može!“ napominje da se od momenta izgradnje novog nasipa stvara se mogućnost gradnje trajnih objekata na oko 165 hektara novog građevinskog zemljišta. Ovim potezom su svi vlažni snovi građevinske mafije i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića ostvareni. Ne postoji više zakonska prepreka da se u sadašnjem koritu reke, a na budućem građevinskom zemljištu ne realizuje ideja stanogradnje na obali Dunava.

„Biće to paklena kombinacija urbicida i ekocida“, navode iz Inicijative „Vidi, gari, ne može!“.

Galens i Brodogradilište

Na prostoru Brodogradilišta, koji je privatizovala kompanija Galens, gradiće se „stambeno-poslovni kompleks“! Štaviše, na osnovu dostupne dokumentacije vidi se da će prva faza izgradnje novog nasipa biti vezana upravo za prostor Brodogradilišta. Da bi tek u drugoj fazi bio urađen nasip obodom Kameničke ade.

„Koruptivna veza između kompanije Galens i gradonačelnika Miloša Vučevića nije nova, niti nepoznata. Naprotiv, ovaj kompaniji se neprestano pogoduje. Brojni urbanistički planovi su menjani da bi lokacije koje su u vlasništvu ove kompanije dobile veću spratnost, nivo izgrađenosti i kubaturu, ali ovako bezobzirno i sramotno nameštanje u korist ove kompanije, a na štetu javnog interesa je do sada nezabeleženo“, navode iz Inicijative „Vidi, gari, ne može!“.

Iz Plana generalne regulacije se vidi da je na prostoru Brodogradilišta dozvoljen blok zgrada od 20 spratova. Tako „Novi Sad na vodi“, postaje „Galens na vodi“!

Šodroš na aparatima

Na jučerašnjoj prezentaciji studije, predočeno je da prirodnog dotoka vode iz Dunava, prema potezu Šodroš-Dunavac neće biti! Prirodni dotok se prekida, a voda će prema Šodrošu i Dunavcu biti upumpavana iz pravca Kameničke ade, a prelivnim sistemom odvođena u pravcu Brodogradilišta i Mornarice.

„Početnik u domenu ekologije zna da će ovo bitno narušiti biološku raznolikost i ravnotežu biljnog i životinjskog sveta. To je praktično uvod u ekološku katastrofu. Doda li se tome ideja da se na toj lokaciji gradi ’nova plaža u dužini od 1.400 metara sa pratećim ugostiteljskim objektima’, cela stvar dobija tragikomične dimenzije. Ovo je nečuvena komercijalizacija jedne od poslednjih dunavskih oaza mira, tišine i zelenila. Pluća Novog Sada i jedan od najvećih pošumljenih kompleksa uz obalu Dunava se nepovratno razaraju“, navode iz Inicijative.

Napominjeno da je ovakvo rešenje (prekidanje prirodnog toka i korišćenje pumpi), već je primenjeno na Palićkom jezeru. Rezultiralo je pomorom ribe, uništenjem živog sveta u okolini, smradom, penom na površini vode…

Novi Sad dobija 4. most, a Kinezi još jedan unosan posao

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • A sto na Klisi nemaju svi pijacu vodu i kanalizaciju briga njih.
    Jer kaze gtadonacelnik to je skupa investicija.al doce djavo po svoje

1.1K Shares
1.1K Shares
Share via
Copy link