Lifestyle Magazin

7 stvari koje najviše smaraju mame u Srbiji – Viber grupe na 1. mestu

mama i beba
Foto: Sarah Chai

Šta je zapravo ona druga, dosadnija strana majčinstva? Da li je zaista uživanje svakodnevno peglanje, kuvanje, hranjenje, brisanje guze, vajber grupe, konstantan umor i, naravno, besomučno odgovaranje na najrazličitija pitanja?

Mame iz Srbije za Zadovoljnu govore o tome.

Šta sve može da bude dosadno u odgajanju dva sina priča mama Zorana iz Beograda.

– Najdosadnije mi je da razmišljam da li su uradili domaći i spakovali knjige, oprali zube, da oblačim i skidam skafandere za sneg, da odgovaram na pitanje – a zašto ja da idem u prodavnicu/da bacim đubre/prošetam psa. Dosadno mi je da odgovaram na pitanja ljudi o tome kakvi su u školi i da li slušaju (šta vas boli uvo kakva su moja deca u školi i da li slušaju, ni mene vaša ne interesuju). Dosadno mi je da kao dan mrmota ponavljam da mora da se ide u školu umesto da se igraju igrice ceo dan, jer je škola obavezna i neću u zatvor. Dosadno mi je da slušam njihova međusobna tužakanja, dosadno mi je što u školi ne mogu da misle svojom glavom nego bubaju, dosadno mi je što ne mogu da ih strpam u kola i da živimo po belom svetu, kao nomadi i po svom ćefu – priznaje Zorana.

Poseban krug pakla su školske vajber grupe

– U njima roditelji ne razumeju da, kad gledam seriju, nemam nameru da se bavim time je l’ onaj dobio pet minus, a znao ko za prijemni na Oksford i da li je Milica izvrnula levu pletenicu dok je sedala u klupi i posle je plakala ceo dan.

Slično razmišlja i Milena, mama devojčice koja ide u drugi razred osnovne škole.

– Roditeljske vajber grupe su nešto definitivno najdosadnije kod roditeljstva. To može da bude pravi pakao. Ja razumem da mame i tate žele da budu uključene u sve i da proprate važne stvari oko dece, i ja to u suštini želim. Ali kad besomučno zamaraju glupostima, stvarno ne razumem. Dođe mi da skrenem kad učiteljica, recimo, kaže da se javi ko nije dobio novi raspored, a na to stigne 15 poruka – ja jesam.

Nikad nisi sama sa sobom

Ana iz Lazarevca, mama dečaka i devojčice, kaže da takozvane tehnikalije u odgajanju deteta nisu i ne mogu da budu zanimljive.

– Dosadno je pranje dupeta, hranjenje, večito skupljanje mrva. To kad povraćaju i slično nije dosadno nego jezivo. Ali suštinski najdosadnije je što nikad ne možeš da budeš sam. Mnogo mi je dosadno da se koncentrišem na samo jednu radnju – hrani ga i sve super. Uvek radim još nešto da sebi mozak okupiram, zato što on to traži. To nekad bude i tri stvari i onda je hranjenje, normalno, teže i sve to frustrira i mene i dete. Ali suštinski najdosadnije je što nikad ne možeš da budeš sam sa svojim mislima.

Ivana iz Kruševca priča kako je zapravo strašno dosadno kada dete kuka da mu je – dosadno. A to se desi vrlo često.

– Pre nego što sam postala mama, mislila sam da ću zablistati, da ću biti kreativna i kul i svašta zanimljivo raditi s detetom. Sada se svaki drugi dan desi da ono viče da mu je dosadno, a ja oko njega kao klovn, igram na trepavicama… Kad čujem da mi kaže – maaama, meni je dosadno, doživim mini-nervni slom. I onda se osetim sve samo ne kao super kul mama. Dođe mi tad da mu jednostavno kažem – uhvati se za uši i igraj.

Peglanje

Irena iz Beograda, mama troje dece, kaže kako je jedna od stvari koje su strašno dosadne kod gajenja dece, a nema im kraja, peglanje.

– Maštam tako da se kao nekad davno, u prošlom životu, satima spremam za izalzak, pa mi je najveći problem da li da obučem crnu haljinu sa šljokicama ili kožne pantalone. Onda se trgnem i vidim gomilčinu izgužvanog veša koja me gleda i zove. Najcrnje je što se ona nikako ne smanjuje, kao da samo raste i ne zanima je što i ja imam dušu.

Tamara iz Vršca, mama četvorogodišnjeg dečaka, kaže da je razbolevanje bez sumnje najgore.

– Razbolevanje je jedna baš dosadna stvar. Znaš da će proći, ali si vezan za kuću i pomeraš i odlažeš sve planove dok ne prođe. Neviđeni je smor što daješ sve do sebe, a osetiš se nemoćno. Stomačni virusi su jedno posebno zlo. Naročito dosadno kod njih je što vremenom naučiš ceo ciklus i unapred znaš šta te čeka sa povraćanjem i prolivom, a možeš samo da se prepustiš, tj. ne možeš da promeniš ništa sem da neguješ dete i moliš boga da što pre prođe.

Deda tri puta šalje poruke

Dragana iz Obrenovca, mama 6-mesečne bebe, kaže da su kod gajenja dece najdosadnije babe i dede.

– Svaki dan moramo da se čujemo s njima na video call, nekad i dvaput dnevno. Džabe sam ih godinama dresirala da me ne smaraju. Evo, na primer danas, ja u haosu, a deda triput šalje poruke – gde je moj unuk, nema osmeha za dedu… Što me kulirate. Dokle tako, pitam ja vas.

Izvor: Zadovoljna.nova.rs

Mama iz Novog Sada redovno uplaćivala doprinose pa ostala bez nadoknade za porodiljsko

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
28 Shares
Share via
Copy link