Ljubimci Magazin

Veterinar Terzin: “Radnicima u Srbiji omogućiti slobodne dane za vreme bolesti ljubimca”

pas i macka
Foto: Shutterstock

Stigmatizacija ljudi koji imaju kućne ljubimce postaje sve manja, jer jača svest da su životinje često kao član porodice, rekao je FoNetu veterinar Vladimir Terzin.

Terzin je dodao da svakako treba raditi još na tome da im se olakša život, između ostalog i omogućavanjem ljudima da koriste slobodne dane za vreme bolesti ljubimca.

Terzin je u serijalu razgovora Stigma podsetio da se još 2009. godine, učestvujući u radnoj grupi za donošenje Zakona o dobrobiti životinja, zalagao za uvođenje “bolovanja” za vlasnike kućnih ljubimaca.

Kako je naglasio, iako takav predlog nije unet u zakone, svest poslodavca se vremenom menjala.

On tvrdi da u sedamdesetak odsto slučajeva poslodavci izlaze u susret zaposlenima i daju im slobodne dane zbog bolesti i brige o ljubimcima.

To je, prema njegovom mišljenju, ipak potrebno uneti i u zakone, kako bi sve bilo pravno regulisano i kako bi za vreme tog odsustva zaposleni imali zagarantovanu punu zaradu.

Prema njegovim rečima, jedina prepreka da se tako nešto sada sprovede su male izmene Zakona o radu.

Takva odredba uvedena je u zakonodavstvo mnogih evropskih zemalja, tvrdi Terzin, uveren da je to jasan znak da je tako nešto moguće i u Srbiji.

Ipak, i bez tih izmena, napominje Terzin, poslodavci i zaposleni to pitanje mogu regulisati unošenjem takve klauzule u ugovor o radu koji potpisuju.

On je ocenio da je uvođenje mogućnosti za uzimanje slobodnih dana zbog bolesti ljubimca veoma važno, jer lečenje nekada može da traje dugo, da iziskuje punu negu i stalno prisustvo vlasnika.

Kućni ljubimci dobrodošli u novosadske vrtiće, cilj decu naučiti empatiji i brizi o drugim živim bićima

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link