Srbija Vesti

Marko (30) otišao na rutinski pregled a završio u veštačkoj komi, lekari mu probušili creva i pluća

Marko, Ćuprija
Foto: Privatna arhiva/Nova.rs

– Otišao je zdrav i prav na običan rutinski pregled, a sada Boga molim samo da preživi –  grcajući u suzama za Nova.rs je ispričala Nikolina, supruga Marka Stojanovića iz Svilajnca, koji je u ponedeljak 24. oktobra otišao u ćuprijsku bolnicu na rutinsku kolonoskopiju.

Nikolina tvrdi da mu je lekarskom greškom prilikom pregleda, probušeno tanko i debelo crevo, a da su se potom, kako kaže, samo nizali katastrofalni potezi lekara, pa mu je u operacionoj sali tokom intubacije probušeno i plućno krilo.

U veštačkoj komi već 3 dana

Marka su iz Ćuprije hitno transportovali u Kragujevac, a sada se za njegov život bore lekari u Beogradu.

Markova porodica već četiri dana živi u agoniji i strahuje za njegov život. Od uobičajenog rutinskog pregleda u ćuprijskoj bolnici, Markovo (30) zdravstveno stanje postalo je toliko kritično, da su ga u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu, čak tri puta reanimirali, izbezumljena od brige ispričala je za portal Nova njegova supruga Nikolina.

Ona tvrdi da su lekari u Opštoj bolnici u Ćupriji napravili katastrofalne greške, zbog kojih njenom suprugu Marku sada život visi o koncu.

– Otišao je zdrav i prav na običan i rutinski pregled. Gastroenterolog dr Goran Gajić koji je radio pregled, probušio mu je i tanko i debelo crevo. Marka su onda hitno prebacili na hirurgiju, ali tamo su mu prilikom intubacije probušili plućno krilo. Postalo je kritično, nisu mogli da ga probude iz anestezije i hitno su ga prebacili u Kragujevac  – jecajući priča Nikolina.

Marko je od tada u veštačkoj komi i već četiri dana mu se lekari bore za život.

Marko, Ćuprija
Foto: Privatna arhiva/Nova.rs

U Kragujevcu ga 3 puta reanimirali

Njegova supruga Nikolina priča, da su lekari u Kragujevcu, kako ističe, dali sve od sebe, bili uz Marka non stop u pokušaju da saniraju posledice lekarskih grešaka kolega iz Ćuprije, ali dodaje da su pluća pretrpela velika oštećenja, pa je njen suprug na dalje lečenje upućen u Klinički centar Srbije u Beogradu.

– Za lekare u Kragujevcu nemam reči, oni su se trudili da urade sve što mogu. Drenirali su mu pluća, doveli su ga čak i u stabilno stanje, ali mu je tokom noći pozlilo. Morali su da ga reanimiraju. U Kragujevcu su ga čak tri puta reanimirali. Uradili su sve što su mogli, a da bi mu sačuvali život, uputili su ga u Beograd –  prepričava svoju agoniju Markova supruga Nikolina.

Da nesreća bude u veća, u Beogradu su, priča nam Nikolina, Marku ustanovili i povredu vrata, za koju lekari, kako kaže, još uvek nisu ustanovili odakle mu.

– Marko je u Beogradu prvo primljen u Urgentni centar, a sada je na intenzivnoj nezi. Imam informacije da je stabilan, ali sam u stalnom strahu šta sve može da se desi. Odnekud mu se sad pojavila i povreda na vratu. Niko od lekara ne zna odakle ta povreda. Morali su da angažuju i ortopeda da ga pregleda. Uputili su ga na magnetnu rezonancu, radili bronhoskopiju, endoskopiju, sve moguće preglede. Sve se iskomplikovalo i njemu sada život visi o koncu –  u neverici priča Nikolina, dok ponavlja kako joj se život pretvorio u horor, zbog „lekarske greške na rutinskom pregledu“.

Nikolina ne može da bude pored Marka jer brine o bebi od godinu dana

Dodaje i da joj je najteže što sada ne može da bude uz svog supruga, jer mora da brine o sinu, koji je kako kaže, tek napunio godinu dana.
Najviše besa kod ove mlade majke i supruge, izazvala je reakcija lekara koji je, kako podvlači i doveo Marka u životnu opasnost.

– Doktor Goran Gajić, posle svega što se desilo u Ćupriji, i greške koju je on izazvao nestručnim pregledom, izašao je pred nas i rekao ‘Znate, imali smo mali problem‘. Pa, kakav mali problem, uništili ste čoveka! Ta bolnica u Ćupriji je postala klanica. Ja sam u šoku. Jedino me teši što znam da je moj Marko sada u Beogradu i drži me nada da će da se izvuče –  priča Nikolina i najavljuje da će se boriti da ugrožavanje života njenog muža ne prođe nekažnjeno.

Ona najavljuje tužbu protiv lekara i Opšte bolnice zbog nesavesnog lečenja i stručne greške.

– Neću dozvoliti da se ovo zataška. Pokrenućemo tužbu protiv lekara i bolnice, ovaj slučaj ne sme da prođe nekažnjeno, neko će morati da odgovara zbog svojih postupaka. Nadam se da će Marko da se izvuče iz svega što mu se desilo, ali neću da dozvolim da se ovakve katastrofalne greške ponove više bilo kome. U bolnici u Ćupriji vlada haos i javnost treba to da zna, a odgovorni moraju da budu kažnjeni zbog svih grešaka koje su napravili –  kategorična je Nikolina.

Portal Nova  je dva dana uporno pokušavao da dođe do odgovora direktora bolnice dr Slobodana Gajića u vezi sa okolnostima koje su Marka Stojanovića (30) dovele u kritično zdravstveno stanje.

Bolnica ne negira propuste

U pisanom odgovoru koji su dobili danas (27. oktobar) bolnica nije negirala da je došlo do određenih propusta i u saopštenju koje je potpisao direktor, navode da je o svemu obavešteno Ministarstvo zdravlja i zdravstvena inspekcija.

Bolnica, cuprija
Foto: Nova.rs

Obaveštavamo vas da je Opšta bolnica Ćuprija, zdravstvena ustanova sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, koja radi u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i svim drugim primenjivim zakonima i podzakonskim aktima, instrukcijama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i nadležnog Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

U skladu sa procedurom propisanom Pravilnikom o pokazateljima kvaliteta zdravstvene zaštite i o proveri kvaliteta stručnog rada, u situaciji neželjenog događaja, preduzete su mere iz nadležnosti direktora, odnosno pokrenut postupak vanredne unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada u pružanju zdravstvenih usluga pacijentu za koga tražite informacije.

Takođe, u skladu sa propisanom procedurom o svemu je obavešteno Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i zdravstvena inspekcija“, navodi se u odgovoru bolnice portalu Nova.

Izvor: Nova.rs

Ovo je Milan koji je 3 meseca umirao u teškim mukama nakon što mu je kiropraktičar slomio kičmu

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

93 Shares
Share via
Copy link