Magazin

Veliki Rzav zaštićeno prirodno dobro, nema više izgradnje MHE

Veliki Rzav Foto: Nataša Milivojević

Opštinska uprava Opštine Arilje je početkom ove nedelje, na zahtev organizacije RERI, potvrdila kako za poslednju planiranu malu hidroelektranu na reci Veliki Rzav nije podnet zahtev za izdavanje građevinske dozvole, niti zahtev za produženje lokacijskih uslova koji su prestali da važe u martu ove godine. Iz organizacije RERI kažu da je time spašeno oko 55 kilometara toka Velikog Rzava.

Ove vesti dolaze više od godinu dana nakon odluke Skupštine opštine Arilje kojom je zaustavljeno izdavanje bilo kakvih dokumenata za izgradnju malih hidroelektrana na teritoriji opštine. MHE Visoka je bila jedini objekat na Velikom Rzavu koji je bio u proceduri ranije, a koji nije mogao da bude obuhvaćen ovom odlukom iz marta 2020. godine. Stoga je RERI, na inicijativu WWF Adria, podneo Opštinskoj upravi zahtev za poništenje lokacijskih uslova.

RERI je još 2020. godine podneo zahtev za poništenje lokacijskih uslova, smatrajući ih nezakonito izdatim. Nakon skoro dve godine od prethodnog izdavanja lokacijskih uslova, dobili smo potvrdu Opštinske uprave da u međuvremenu nije podnet zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Po automatizmu, lokacijski uslovi su prestali da važe. U skladu sa tim, u slučaju da investitor želi ponovo da realizuje ovu investiciju, bilo bi neophodno da opet prikupi dozvole i sva odobrenja nadležnih organa, koja prethode izdavanju lokacijskih uslova, i da pribavi nove lokacijske uslove – objasnili su iz organizacije RERI, a prenosi Nova portal.

Veliki Rzav je reka od izuzetnih pejzažnih i biodiverzitetskih vrednosti. Zavod za zaštitu prirode Srbije ih je takođe prepoznao, kada je 2018. godine, na inicijativu Ekološkog udruženja Rzav, uvrstio područje Velikog Rzava u Program zaštite prirodnih dobara. Studija zaštite trebalo bi da bude završena do kraja ove godine, čime bi se reka i okolno područje, na osnovu rezultata spomenute studije, proglasili Specijalnim rezervatom prirode “Veliki Rzav”.

Izuzetne vrednosti ovog područja su razlog zašto je Veliki Rzav uvršten i u inicijativu o trajnoj zaštiti reka koju vode WWF Adria i TNC (The Nature Conservancy), u saradnji sa Ekološkim udruženjem Rzav. Tokom godine su za te potrebe izvršene i detaljne hidrobiološke analize koje su utvrdile prisutstvo retkih i vrednih biljnih i životinjskih vrsta u samoj reci, čime se dodatno podstakla potreba zaštite.

– Zaštita Velikog Rzava direktan je doprinos države strategijama Evropske unije, ali i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan kojom se naglašava potreba povećanja procenta zaštićenih područja. Istaknuta je i važnost očuvanja reka i drugih vodnih resursa, kako u kontekstu zaštite prirode i sigurnosti građana, tako i u borbi protiv klimatskih promena. Nadamo se da je Veliki Rzav tek prva reka u nizu u Srbiji čije će vrednosti biti prepoznate i zaštićene od strane relevantnih institucija – izjavili su iz WWF Adrije, TNC-a i Ekološkog udruženja Rzav.

Krivična prijava investitoru za katastrofu na reci Gokčanici, desnoj pritoci Ibra

Redakcija

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • sami lome oko Rzava, a kao im drugi uništavaju
    otrovne maline naokolo svuda od prskanja po 20 puta, ni ne kriju

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
320 Shares
320 Shares
Share via
Copy link