Magazin Srbija

Krivična prijava investitoru za katastrofu na reci Gokčanici, desnoj pritoci Ibra

mhe
Foto: Pravo na vodu

Inicijativa Pravo na vodu putem svoje organizacije Polekol podnela je krivičnu prijavu protiv d.o.o. „Studenicaelektro“ iz Kraljeva, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršilo krivična dela nepreduzimanje mera zaštite životne sredine i oštećenje životne sredine, koja su propisana članovima 261 i 264 Krivičnog zakonika.

Naime, nakon uvida u stanje na terenu, utvrdili su  da je preduzeće, kao investitor male hidroelektrane (MHE) „Jelići“ na reci Gokčanici, propustilo odredbe iz Rešenja o izdavanju vodne dozvole, te je u vremenski sušnom periodu sva voda iz reke upotrebljena za proizvodnju električne energije, dok su korito ispod MHE i riblje staze ostavljeni da potpuno presuše.

Riblja staza, osim što je potpuno suva, bila je blokirana velikim količinama stenja i kamenja zbog čega je nemoguće da riba prolazi kroz nju. Napominju da je ovakvo stanje posledica nepoštovanja odredbi na koje se investitor obavezao pre izgradnje MHE. O tome svedoči činjenica da uzvodno od akumulacije i nizvodno od mašinske zgrade postoji značajna količina vode, da je protok normalan, te da suvo korito ispod MHE i riblja staza nisu uzrokovani sušnim vremenskim periodom, već isključivo nemarnošću investitora.

Takođe, nisko i srednje rastinje, kao i žbunje, koji ne predstavljaju vodeno bilje, uočeni su nizvodno od MHE „Jelići“ i pokazatelji su da navedena firma duže vreme nije poštovala mere zaštite životne sredine propisane rešenjem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pravo na vodu (@pravonavodu)

Ovo je samo još jedan dokaz koliku pretnju male hidroelektrane predstavljaju rečnom bogatstvu naše zemlje. Energetski doprinos malih hidroelektrana je neznatan, a šteta koju ostavljaju je neprocenjiva.

U regionu Kraljeva, na kojoj se nalazi i navedena mini hidroelektrana planirana je izgradnja 52 MHE od kojih je deset završeno sa očigledno razornim posledicama. Na ovoj teritoriji se nalazi nalazi Specijalni rezervat prirode Goč – Gvozdac, Park prirode Golija i Rezervat biosfere Golija – Studenica, koji su zaštićeni upravo zbog vrednosti reka.

Izvor: Pravo na vodu

Borba za Zlotsku reku: Bor na ivici kataklizme ostaje bez vode, čistog vazduha i zemlje

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
908 Shares
908 Shares
Share via
Copy link