Magazin Putovanja

Veličanstvena i misteriozna Srbija – koliko toga ne znate o njoj?

Od duge istorije do neobičnih prirodnih fenomena, Srbija ja sigurno jedna od najzanimljivijih zemalja na svetu. Mnoge prirodne pojave proizvele su različite teorije, a neke interesantne istorijske podatke nismo učili u školi. Pročitajte zanimljivosti o Srbiji.

Prvi video snimak koji je ikada emitovan između Severne Amerike i Evrope, davne 1963. godine bio je snimak freske Beli anđeo iz manastira Mileševa.

beli_andjeo
serbia.com

Srbija je dom i jednom posebnom fenomenu plutajućih ostrva. Reč je o ostrvima Semeteš i Vlasina koja su poznata po ovoj neobičnoj pojavi.

Raznolik reljef i mašta meštana planine Povlen zaslužni su za mnogobrojne legende u vezi sa neobičnim geološkim fenomenom poznatim kao povlenske kugle. Kugle su različitih veličina, a mnogobrojne teorije su dovođenje u vezu sa njima, među kojima su najpopularnije one u kojima su glavni akteri vanzemaljci.

povlenske_kugle
serbianoutdoor.com

Čak 13 Srba radila su na Apolo projektu agencije NASA. Takođe, jedan od osnivača ove agencije bio je Mihajlo Pupin.

Verovatno znate da Ivo Andrić jedini srpski nobelovac, a da li ste znali da su tri Srbina osvojila Pulicerovu nagradu? Reč je o Čarlsu Simiću, Valteru Bogdanoviću i Mihajlu Pupinu.

Reka Tisa na svom toku u opštini Kanjiža svakog juna oduševlava posebnim fenomenom zvanim Cvetanje Tise. Jedino na tom području može se videti neobičan ples insekta zvanog Tiski cvet, koji je u izumiranju, ali prisutan u Srbiji.

tiski_cvet
tiskicvet.com

Srbija je dom i jednoj prašumi. Prašuma Vinatovača nalazi se na Kučajskim planinama, a već više od tri veka ovde nije posečeno ni jedno stablo. Ovaj prostor je prava definicija netaknute prirode, magično mesto neuprljano ljudskim uticajem.

U dolini reke Vratne, nedaleko od Negotina, na njenom izlasku iz klisure, nalaze se ogromne stene postavljene u obliku kamenih kapija, koje su nastale erozijom reke. Postoje tri kapije – Veliki, Mali i Suvi prerast, a jedinstvene su u Evropi i predstavljaju pravo čudo prirode.

Slično kao i povlenske kugle, i pravilan piramidalni oblik planine Rtanj je predmet mnogih teorija u vezi sa dolaskom vanzemaljaca. Za ovu skoro 500 hiljada godina staru planinu veruje se da je zaostavština vanzemaljaca, a neki idu i korak dalje verujući da je Rtanj zapravo piramidalni vanzemaljski brod.

Iako je Švajcarska poznata po satovima, pre njih sat su zapravo napravili Srbi i to 200 godina ranije.

selo_gostusa
politika.com

Srbija je ponosna i na svoje jedinsveno selo Gostuša na obroncima Stare planine – selo u potpunosti od kamena. Sve kuće i svi objekti građeni su od kamena, blata i drugih prirodnih materijala i predstavljaju značan istorijski deo. Iako su objekti veoma stari, nije ih nagrizao zub vremena, te čuvaju autentičnost.

Između trećeg i četvrtog veka čak 18 rimskih imperatora rođeno je na teritoriji današnje Srbije. To je oko petine ukupnog broja svih imperatora.

Pročitajte više o Srbiji

Aleksandra Aleksić

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Srbija je velicanstvena drzava, bogata istorijom, netaknutom prirodom, ocaravajucim predelima, velikim umovima.
    Odlican tekst

  • Srbija je bila i ostala raskrsnica puteva istoka i zapada gde su se ukrstale razlicite civilizacije koje su ostavile traga na ovim nasim prostorima.

99 Shares
Share via
Copy link