Putovanja Srbija

Prava prašuma postoji i u Srbiji i već 3 veka predstavlja dragulj netaknute prirode (FOTO)

Foto: 4×4.serbianoutdoor.com/serbia.com

Opšte zagađenje i betonizacija karakterišu našu svakodnevicu na skoro svakom koraku.

Čak i kada se odvažimo i odemo u neki nacionalni park, možemo zateći hrpe svakojakog smeća koje ostavljaju nesavesni izletnici.

Međutim, postoji jedno skriveno mesto u Srbiji koje podseća na scene iz Gospodara prstenova – samo netaknuta priroda, koja i dalje izgleda kao da ljudska noga tu nije kročila.

Foto: 4×4.serbianoutdoor.com/ serbia.com

Ukoliko vam ovo zvuči primamljivo, krajnje vreme je da posetite Vinatovaču, pravu srpsku prašumu!

Ovaj dragulj, očaravajuće lepote, nalazi se na planini Kučaj u istočnoj Srbiji i prostire se na čitavih 37 hektara. Bukve koje rastu u ovoj oazi mira stare su i preko tri veka, a ovaj prirodni rezervat prve kategorije nalazi se pod zaštitom države.

Foto: 4×4.serbianoutdoor.com/serbia.com

Upravo je odsustvo štetnog ljudskog uticaja omogućilo da u njemu vladaju isključivo pravila koje je priroda propisala – i tako već više od tri veka.

Pored zelenih krošnji stabala koje dostižu visinu preko 40 metara i koje imaju skoro sedativan efekat, u ovom čudu prirode nestvarne lepote možete sresti i raznovrsnu divljač.

Tu je i potok Vinatovac, pritoka Resave, koji svojim žuborom stvara osećaja spokoja i zajedno sa cvrkutom ptica doprinosi osećaju da ste se teleportovali u neku drugu stvarnost. Bolju i bajkovitiju od one koja nas svakodnevno okružuje.

Foto: Zoran Jevtić/Serbia.com

U ovoj srpskoj prašumi zabranjena je seča šume, jer je pod strogom zaštitom, a čak nije dozvoljeno ni branje bilja. Da biste uopšte ušli u rezervat, neophodna je dozvola za Zavoda za zaštitu prirode.

Kad se desi da neko drvo padne, od starosti ili usled vremenskih uslova, ono ostaje nedirnuto. Samim time i priroda je potpuno očuvana, a ljudski uticaj onemogućen.

Ova bukova šuma nalazi se na nadmorskoj visini od 640 do 800 metara i još uvek je srećom nepoznata široj javnosti. Upravo ova činjenica je omogućila prirodi da se, netaknuta, stara o samoj sebi.

Izvor: serbia.com

Fruška gora izgubila nominaciju za svetsku prirodnu baštinu zbog seče i javašluka

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

134 Shares
134 Shares
Share via
Copy link