Magazin Srbija

Stranci za planinu u Srbiji pisali da je spas od apokalipse – razapnite vaš šator na vreme (FOTO)

rtanj
Rtanj, foto: printscreen

Svi se sećamo 2012. godine kada se na sva zvona pričalo o drevnom majanskom proročanstvu, koje je za 21. 12. najavljivalo smak sveta.

Neki su se tom medijskom trendu smejali, a drugi su ga shvatili vrlo ozbiljno i spas videli u begu na jednu srpsku planinu.

O svemu su pisali i strani mediji…

Kako navodi Insider, za ovu planinu u Srbiji u obliku piramide neki veruju da je izvor neobičnih elektromagnetnih talasa koji bi mogli da je zaštite od katastrofe. Zato je privlačila rekordan broj posetilaca uoči predviđene apokalipse Maja tog decembra 2012. Svi smeštajni kapaciteti u blizini planine Rtanj u jugoistočnoj Srbiji rezervisani su uoči „sudnjeg dana“, a mnogi od njih za konferenciju New Age koja je trebalo da se održi posle predviđenog kraja sveta 21. decembra.

– Ne verujem baš da dolazi smak sveta, ali lepo je biti ovde u slučaju da se desi nešto neobično – rekao je Darko, 28-godišnji dizajner koji je iz Beograda došao na Rtanj, kako piše Insider.

Njegova drugarica Zaga Jovančić rekla je da je donela hranu u konzervi i flaširanu vodu – za svaki slučaj.

– Ne očekujem sudnji dan, ali biće lepo da našoj deci kažemo da smo bili ovde u vreme kada je ceo svet poludeo – rekla je Jovančić.

Glavni razlog za priliv tolikog broja posetilaca — od kojih su neki došli čak iz daleke Australije – bila je četvorodnevna konferencija koja je otvorena dan pre „smaka sveta“ u organizaciji Udruženja „Duh Rtnja“. Ideja je bila da se ispitaju navodna posebna svojstva ove planine.

Rtanj je inače mirno zimsko odmaralište koje posećuju uglavnom planinari i ljubitelji prirode iz Srbije, a nekada je bio dom brojnih sada već ugašenih rudnika uglja. Poznat je po divljim predelima i poljima lekovitog bilja, što je jedan od glavnih izvora prihoda za lokalne stanovnike.

– Već smo registrovali interesantne elektromagnetne aktivnosti prethodnih godina i nadamo se da ćemo moći da prikupimo još dokaza koji će pokazati da je ova planina drugačija od ostatka sveta – rekao je Milovan Radišić, jedan od učesnika konferencije.

Plan je bio i da se na konferenciji razmatraju izveštaji o tome da su osim Maja kalendari nekoliko drevnih civilizacija, uključujući Asteke, Hopi Indijance i Egipćane, predvideli da nova era počinje nakog tog 21. 12. 2012.

Ali fizičar Stjepan Kulenović ismejao je tvrdnje da Rtanj – za koji legenda kaže da je nekada bio dvorac čarobnjaka – ima magična svojstva.

– Takve pretpostavke su naučno toliko neosnovane da im se možete samo nasmejati – rekao je on za AFP.

– U fizici ima još nepoznatih oblasti, ali ovu bi mogao da demantuje i učenik petog razreda.

Međutim, lokalni hotelijeri i turistički zvaničnici nisu se žalili.

– Nikada ovde nismo imali strance u ovo doba godine – rekla je Marina Žikić iz Turističke zajednice Boljevca, grada u okolini.

Hotelijeri su isticali da su im svi kapaciteti bili popunjeni, a da su očekivali i goste iz Francuske, Nemačke i Australije.

I Turistička zajednica Srbije takođe je bila oduševljena prilivom gostiju.

– Naš zvanični stav je da ne podržavamo takvu mitologiju, ali ako je to dobro za biznis, tim bolje – rekla je tim povodom Sandra Vlatković iz Turističke organizacije Srbije.

Izvor: Nova

Top 7 misterija Srbije čije je postojanje nemoguće objasniti prestraviće vas kao dete (VIDEO)

35 Shares
Share via
Copy link