Recepti

Od sada i vegani mogu da se zaslade preukusnom komplet lepinjom

komplet-lepinja-veganska
Foto: Ljiljana Bogdanovski

Treba znati da se ova lepinja lako vari, nije teška za stomak i može se jesti za doručak ili branč.

Uz lepinju preporučujem veliku činiju salate. Što više zeleniša – maslačka, sremuša, to bolje.

Najvažnije od svega, veganska komplet lepinja ne nosi informaciju o patnji životinja koje svakodnevno u ogromnom broju stradaju u pekarskoj ili mesnoj industriji. Kako to izgleda u stvarnom životu, možete pogledati u filmu Cowspiracy.

Potrebno:

  • lepinja
  • četiri kašike besana (brašna od leblebija)
  • pola kašičice kurkume
  • malo kala namak (crna so), može i himalajske soli
  • 30 grama viofast sira (veganske fete)

Za pretop (moču):

  • tri kašike rastopljenog kokosovog ulja
  • tri/četiri kapi tečnog dima (zamena: kašičica dimljene paprike)

Priprema:

Rernu uključiti do kraja, na najveću temperaturu.

Kokosovo ulje otopiti i pomešati sa tečnim dimom. Lepinju preseći po debljini i postaviti na pleh. Premazati tim uljem obe unutrašnje polovine.

Besan pomešati sa suvim sastojcima, dodati malo tople vode da bude gušće nego za palačinke. U to dodati izmrvljen viofast sir (vegansku fetu). Time premazati obe polovine lepinje (sipati preko ulja sa tečnim dimom).

Pleh sa lepinjom ubaciti u dobro zagrejanu rernu i peći samo pet minuta uz nadzor. Kada porumeni, izvaditi iz rerne, ohladiti i poslužiti uz veliku činiju salate.

Autor:Ljiljana Bogdanovski/Danas

Ljuljana Bogdanovski (Čolović) je autorka veganskog kuvara Vegan: zdravo, posno jelo za dušu i telo, kao i mnogih autentičnih recepata, nastojeći da veganizuje srpska i austrijska tradicionalna jela. Kao aktivista, bori se za prava životinja.

Njen rad Zagađenje voda i zemljišta u Srbiji, u koautorstvu sa dr Jelenom Koković, izlagan je 2019. godine na IX kongresu Ishrana budućnosti u Novom Sadu. Živi u Austriji, gde održava radionice pripreme veganskih jela i piše novi kuvar.

Recept za vanilice najbolje u Srbiji, prave se na Zlataru a jedu i na Kopaoniku

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link