Magazin Srbija

Užičanin osmislio komplet lepinju koja nema rok trajanja 

vladimir mišević
Foto: RINA

Svima dobro poznata kao poseban specijalitet vezan za užički kraj, komplet lepinja je institucija sama za sebe. Mnogiima je dok je konzumiraju žao što ne može još duže da traje, ali sada i za to ima rešenje.

Naime, mladi stolar iz Užica, Vladimir Mišević, u svojoj radionici učinio je ovaj delikates večnim. Napravio ga je od drveta u obliku priveska i sada komplet lepinju možete da ponesete i kao suvenir.

– Ideja je nastala sasvim slučajno, ali je izuzetno zaživela. Ništa bolje ne može biti suvenir ovog kraja kao komplet lepinja i ljudi su to prepoznali. Prva serija od 100 komada bukvalno je planula za čas, tako da se sad radi druga serija. Ne mogu da postignem da napravim, koliko mi traže ovih privesaka – rekao je Vladimir Mišević.

privezak komplet lepinja
Foto: RINA

Drvo se prvo oblikuje, lepi, lakira, a privesak zaista izgleda verodostojno pa nije ni čudo što su sve komplet lepinje, čak i kad su od drveta tako brzo prodate. Da bi se napravila ova mnogo manja verzija potrebno je oko dvadeset minuta. S obzirom na izuzetnu zainteresovanost, mladi stolar kaže da će napraviti i magnete sa tom posebnom simbolikom.

– Već su se javili i zaintersovani trgovci koji imaju štand u centru Zlatibora, tako da će možda osim one prave i ove drvene komplet lepinje postati brend ovog kraja – kaže kroz osmeh vešti Užičanin.

On je jedan od retkih koji i dalje čuva duh starih zanata. Ljubav prema stolarstvu nasledio je od dede i krenuo je njegovim stopama. Od čiste hrastovine i orahovine Vladimir pravi remek dela, a njegovo tržište je čitava Srbija.

– Ono što je najvažnije za uspeh jeste ljubav prema tom poslu, da ga radite sa puno razumevanja i pažnje i tada se trud uvek isplati. Sve je manje mladih koji se odlučuju da budu majstori, a svi zaboravaju da je zanat u rukama zaista zlata vredan – poručuje Mišević.

Izvor: Telegraf

Tajni recept majstora sa Zlatibora za najslasniju komplet lepinju

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
76 Shares
Share via
Copy link