Treba znati da se ova lepinja lako vari, nije teška za stomak i može se jesti za doručak ili branč.
Uz lepinju preporučujem veliku činiju salate. Što više zeleniša – maslačka, sremuša, to bolje.
Najvažnije od svega, veganska komplet lepinja ne nosi informaciju o patnji životinja koje svakodnevno u ogromnom broju stradaju u pekarskoj ili mesnoj industriji. Kako to izgleda u stvarnom životu, možete pogledati u filmu Cowspiracy.
Potrebno:
- lepinja
- četiri kašike besana (brašna od leblebija)
- pola kašičice kurkume
- malo kala namak (crna so), može i himalajske soli
- 30 grama viofast sira (veganske fete)
Za pretop (moču):
- tri kašike rastopljenog kokosovog ulja
- tri/četiri kapi tečnog dima (zamena: kašičica dimljene paprike)
Priprema:
Rernu uključiti do kraja, na najveću temperaturu.
Kokosovo ulje otopiti i pomešati sa tečnim dimom. Lepinju preseći po debljini i postaviti na pleh. Premazati tim uljem obe unutrašnje polovine.
Besan pomešati sa suvim sastojcima, dodati malo tople vode da bude gušće nego za palačinke. U to dodati izmrvljen viofast sir (vegansku fetu). Time premazati obe polovine lepinje (sipati preko ulja sa tečnim dimom).
Pleh sa lepinjom ubaciti u dobro zagrejanu rernu i peći samo pet minuta uz nadzor. Kada porumeni, izvaditi iz rerne, ohladiti i poslužiti uz veliku činiju salate.
Autor:Ljiljana Bogdanovski/Danas
Ljuljana Bogdanovski (Čolović) je autorka veganskog kuvara Vegan: zdravo, posno jelo za dušu i telo, kao i mnogih autentičnih recepata, nastojeći da veganizuje srpska i austrijska tradicionalna jela. Kao aktivista, bori se za prava životinja.
Njen rad Zagađenje voda i zemljišta u Srbiji, u koautorstvu sa dr Jelenom Koković, izlagan je 2019. godine na IX kongresu Ishrana budućnosti u Novom Sadu. Živi u Austriji, gde održava radionice pripreme veganskih jela i piše novi kuvar.
Recept za vanilice najbolje u Srbiji, prave se na Zlataru a jedu i na Kopaoniku
Dodaj komentar