Kolumne

Vedrana Rudan organizovala svoju sahranu: Do smrti me žderalo dijete, nakon smrti će me gutati ribe

vedrana-rudan-tanjug
Izvor: Vedrana Rudan (TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Odnos roditelja i dece, posebno odnose majke i deteta, u svojoj kolumni veoma često obrađuje književnica Vedrana Rudan. I ovog puta, na svom blogu „Kako umrijeti bez stresa“ ona se osvrnula na pojam „bezuslovne ljubavi“ i kako je doživljavaju roditelji a kako deca koja to već odavno više nisu.

Svojim tekstom književnica je ponovo uspela da ostavi bez teksta, šokira, suoči sa istinom, izazove bes, smeh ili salvu komentara, što nas je i nateralo da se zamislimo nad ovim tekstom koji prenosimo u celosti:

Jako sam rano poželjela imati djecu. U lovu na mladunčad nisam previše pažnje posvećivala traženju idealnog tate. Tada sam mislila da su svi muškarci isti. U modi su bili visoki mužjaci širokih ramena i krupnih šaka. Većina žena svoju ljubav prema partneru ne doživljava kao nešto što će joj odrediti sudbinu. Više pažnje posvećuju odabiru vjenčanice nego testiranju budućeg oca svoje djece. Kad se zajebemo, ne čudimo se previše.

Stalno oko sebe gledamo kako se strastvene ljubavi pretvaraju u strastvenu mržnju. Ljubav ima svoj rok trajanja. Dugačka, bijela haljina uvijek se može pretvoriti u kratku u kojoj ćeš nekoj nesretnici poći na vjenčanje. Ti, konačno slobodna, ona pravomoćno osuđena.

Ali… Netko nam je rekao, postoji bezuvjetna ljubav, postoji vječna ljubav, postoji ljubav otporna na oluje, poplave, požare, potrese. Ljubav majke prema svojoj bebi. Bebine godine tu ne igraju nikakvu ulogu. Dok postojiš, ono što si rodila za tebe je beba. Bespomoćno stvorenje smije sve i sve mu je unaprijed oprošteno.

Pretjerujem? Moja prijateljica je kćeri dala kuću pa sebi u sedamdesetoj unajmila stančić. Ovih je dana vlasnik tjera na cestu jer će garsonijeru prodati. Sama je kriva. Je li „kriva“? Što ako je ljubav između majke i njene mladunčadi nešto veće od života? Druga prijateljica je sinu u kešu platila stan, kupila mu auto, plaća njegove režije, jedva preživljava. To radi za svoj duševni mir. Majka mjeri svoju sreću veličinom sreće svojih beba.

Ključno je pitanje, mogu li naše bebe biti sretne dok smo mi žive? Ili beskrajno sretne postanu tek kad s ovoga svijeta ode davež iz koga se više ništa ne može izvući osim neplaćenog računa za A1, struju, vodu, uplatnicu za najam podstanarskog stana? Tu su i pogrebni troškovi. Bebe su najsretnije dok stoje na rubu majčinoga groba i jecaju u nevjerici.

Organizirala sam svoj pogreb. Platila sam čovjeku da moju urnu odveze barkom na otvoreno more i prah istrese u dubinu. Do smrti me žderalo dijete, nakon smrti će me gutati ribe. To će mi biti najbolja investicija u životu, oprostite, poslije života. Jebote! Moje dijete voli orade u pećnici koje nisu iz uzgoja. I nakon smrti ću biti jestiva?

Što sam djetetu dala, a nisam morala? Neću nabrajati, sve radimo isto. Da sam svoju bebu nakon srednje škole šutnula njoj bih pomogla, sebe uništila. Ljubav prema bebi ubija na rate. Kad nam razmažena derišta od 10+, 20+, 30+, 40+, 50+… vrate onako kako svaki čovjek vraća onome tko je prema njemu dobar, onda se čudimo.

Pomogle smo mesu našeg mesa. Može li ono biti govno? Gledale smo oko sebe, ništa nismo naučile. Meso našeg mesa može biti samo govno. O iznimkama se pišu knjige, snimaju filmovi i serije. Svaka žena rađanjem djeteta preko noći postaje glupača. To joj, kako godine prolaze, postaje sve jasnije. Uzalud. Je li to naučeno ponašanje? Ili smo mi mame samo glupe ribe koje ne mogu odoljeti crvu na udici?

Stisnula sam srce, prekinula otrovne igrice. Zašto bih sama sebi život pretvorila u pakao čekajući da mi unuk kaže hvala za poklonjeni mobitel? Nikad to neće učiniti. On je meso mesa moga mesa. Krešo zna, kupovanje mobitela moja je sreća. Imanje mobitela kupljenog mojom lovom njegovo je pravo. Gotovo je. Svoje sam bebe skinula sa sise.

Ruku na srce, tko meni zaista treba? Imam Pepicu. Mačka ne pokazuje nikakav interes za ostavinsku raspravu. Dapače, nekako sam sigurna da mi želi dug i sretan život.

Vedrana Rudan svom sinu: Ti si balavac od 50 koji jedva čeka da mu majka crkne da se useli

173 Shares
173 Shares
Share via
Copy link