Beograd Koronavirus Magazin

Vazduh u Beogradu opet najzagađeniji, uprkos ukinutom prevozu i policijskom času

Beograd - zagađenost vazduha

Vazduh u Beogradu je jutros ponovo bio najzagađeniji na svetu.

I dok Kina, Italija i mnoge druge zemlje, usled mera za izolaciju stanovništa, te smanjenog protoka saobraćaja, beleže veliki napredak u poboljšanju kvaliteta vazduha, Beograđani nisu te sreće.

Iz inicijative Ne davimo Beograd su upozorili da deponija u Vinči ponovo gori.

– Nekontrolisano sagorevanje otpada pored PM čestica oslobađa i opasna jedinjenja koja izazivaju kancer (npr. dioksin i furan), a grad Beograd nema mogućnost da te materije detektuje i izmeri njihovu koncentraciju – upozorili su u saopštenju.

Zimus je zagađenje vazduha u Beogradu bio ozbiljan višenedeljni problem. Predstavnici Vlasti su često kao jedan od negativnih faktora izdvajali saobraćaj. I sam predsednik je spominjao da je broj vozila u našoj prestonici višestruko uvećan poslednjih godina, dovodeći to u vezu sa zagađenjem vazduha.

Ipak, trenutna situacija gotovo da potpuno isključuje ovaj faktor, s obzirom na to da je gradski prevoz ukinut i da je na snazi policijski čas, koji je “ugasio život” na ulicama prestonice u periodu od 17h do 5 časova ujutru.

– Mi smo pretpostavljali da saobraćaj nije glavni uzrok zagađenja. Sada je to i definitivno potvrđeno. – izjavio je za Luftiku direktor Eko Centra Dejan Zagorac.

– Nadali smo se da će vanredno stanje i preduzete mere uticati na oporavak životne sredine u Beogradu, kao što je to slučaj u Italiji, Kini i drugim zemljama trenutno. Međutim, to se ne dešava. Apelujemo na nadležne organe da reaguju po ovom pitanju. – rekao je Zagorac.

Na naše pitanje šta je onda to što trenutno zagađuje vazduh u Beogradu, odgovorio je – Čuli smo da deponija u Vinči ponovo gori. Ako je to tačno, onda bi to mogao biti glavni uzročnik. Pored Vinče, nije zanemarljiv uticaj ni termoelektrana kao ni individualnih kotlarnica, u kojima se loži uglavnom ugalj i druge štetne sirovine. Bilo je hladno prethodnih dana, tako da su se ljudi više grejali. – rekao je on.

Brojni ekolozi iz celog sveta su se usaglasili da bi jedina svetla tačka pandemije koronavirusa mogla biti  oporavak ekosistema. Kod nas, nažalost, ni to nije slučaj, ali bar u jedno možemo biti sigurni – uticaj saobraćaja na zagađenje vazduha u Beogradu je zanemarljiv.

Priroda je na nas pustila jedno od svojih najmanjih bića da nas temeljno stegne za ja*a

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link