Lifestyle

6 drevnih tibetanskih pravila vaspitanja uz pomoć kojih će vas deca večno poštovati

Vaspitanje dece težak je i odgovoran posao. Roditelji podižu decu u nadi da će postati dobri i pošteni ljudi. Moderno vreme sa sobom nosi i razne nedoumice, pa možda nije loše poslužiti se i nekim mudrim savetima drugih naroda i kultura.

U knjizi „The Tibetan Art of Parenting: From Before Conception Through Early Childhood“ autori Ani Maiden Braun, Edie Farvel i Dr. Diki Najerong objasnili su kako Tibetanci vaspitavaju svoju decu.

Ova mistična zemlja se često opisuje kao zemlja mudrosti i duhovnosti u kojoj žive srećni ljudi, a upravo su u ovoj knjizi zapisan svakodnevni život s dozom mudrosti, piše Still.

Prema knjizi postoje četiri važna perioda u dečjem životu.

Period do pete godine – tretirajte dete kao kralja

Linija između poslušnosti i razumevanja mora biti vidljiva. Ništa ne sme da bude zabranjeno, a rasejanost treba da bude korišćena kao alat svih roditelja.

Te prve godine u životu oblikuju aktivnost, znatiželju i interese deteta. Roditelji ne smeju da zaborave da dete još uvek ne može da radi dugačke logičke radnje i da će kaznu shvatiti kao suzbijanje snage.

Period od pete do desete godine – tretirajte dete kao roba

Ovo je period kada prema detetu smete da se ponašate kao „prema robu“. Deci treba dati zadatke i oni treba da budu dovršeni.

Za sve neuspešne poslove kazne su saveti i objašnjenja. Međutim, fizičku kaznu treba izbegavati pod svaku cenu. Ovo je vreme kada se inteligencija razvija aktivno.

Takođe, dete treba da nauči da predvidi reakcije ljudi na svoje postupke, zauzme pozitivan stav prema drugima i izbegava negativne manifestacije. Glavni fokus treba da bude na osnaživanju detetove želje prema znanju.

Period od desete do petnaeste godine – tretirajte dete jednako

Iako ovo može da zvuči čudno, budući da je roditelj osoba s puno više iskustva i i obrazovanja, dete treba da bude tretirano na isti način kao i vi.

Sada je pravo vreme da s detetom proveravate važna pitanja kako biste osigurali njegovu nezavisnost. Stalno pružanje saveta i trikova tokom slušanja njihovih zahteva i izazova treba da vam bude prioritet.

Tokom tog razdoblja razvija se autonomija i nezavisnost razmišljanja i misli.

Period od petnaeste godine – tretirajte dete s poštovanjem

Poštovanje je poslednja lekcija, ali ne i manje važna. Sada je kasno učiti dete bilo koju drugu vrednost, vreme je za ubiranje plodova svog rada s njim.

Tokom ova važne faze pripazite na sledeće tibetanske mudrosti jer vam mogu dosta pomoći.

1. Poštujte jednostavnost dečjeg uma

Prema psihoterapeutu, socijalnom psihologu i autorki knjige dr. Ane Maiden Braun , dete ima jednostavan um pre nego što se razvije i bude spremno povezati iskustva, emocije i misli sa situacijama i prošlim iskustvima.

2. Ne zanemarujte imitiranje, pamćenje, dodir i kretanje

Tibetanci naglašavaju podučavanje dece kroz imitiranje, pamćenje, dodir i kretanje tako da potpuno značenje materijalnog može ući u svest intuitivno i intelektualno.

3. Stvorite čistu edukativnu okolinu

Za Tibetance okolina za učenje treba da bude čista i brižna. Greške treba ispraviti bez osuda. Takođe, deca su ranjiva i treba da budu zaštićena i izlečena kada dožive strahote ili uznemirujuće slike.

4. Usredsredite se na osnovne vrednosti

Saosećanje, poštenje i deljenje vrednosti možete pokazati deci svojim ponašanjem jer deca imitiraju takvo ponašanje.

5. Sklad za sve

Sklad u odnosima je visoko cenjen, važno je čak i malu decu naučiti kako da učestvuju u uravnoteženoj interakciji, a ne takmičiti se s odraslima, drugom jecom, životinjama, prirodom…

6. Zaboravite na poniženja i fizičko kažnjavanje

Tibetanci veruju da roditelji tuku svoju decu jedino zato što oni ne mogu da se brane.

Šta se može dogoditi ako se ne poštuju ova pravila?

  • Ako gušite dete do pet godina, potiskujete njegovu vitalnost, želju za životom i inteligenciju.
  • Naučićete ga da se bezumno pokorava brutalnoj sili te ćete ga učiniti lakim plenom za sve loše ljude i manijake
  • Ako nastavite da se ponašate prema djetetu kao da je „kralj“ i nakon pete postaće nesposobno za rad i nedostajaće mu duhovni napori.
  • Ako dete posle desete godine tretirate kao da je beba, izrašće u nesigurnu osobu.
  • Dete može postati zavisno od prijatelja ili okoline koji neće uvek imati dobar uticaj.
  • Ako ne poštujete dete posle15. godine, neće vam oprostiti i ostaviće vas što je pre moguće.

Kad su deca besna i zaštićena ko orlovi belorepani, roditelji drhte ko prutevi

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

113 Shares
113 Shares
Share via
Copy link