Magazin

Najbolji harvardski astronom tvrdi da su vanzemaljci 2017. pokušali da nas kontaktiraju

vanzemaljska kometa

Možda se sećate neobičnog astronomskog događaja iz 2017. godine, kada nam je neobičan objekat valjkastog oblika projurio kroz svemir. Bio je dugačak oko 800 metara, kretao se nepravilnim tempom i uspalio sve koji veruju u vanzemaljce.

Većina naučnika koji su proučavali ovaj objekat rekla je da je u pitanju bio bio prirodni fenomen, a onda je šef odeljenja za astronomiju Harvarda objavio knjigu u kojoj detaljno iznosi sumnje da je ovaj džinovski objekat bio vanzemaljskog porekla.

U svojoj knjizi “Vanzemaljsko: Prvi znak inteligentnog života izvan Zemlje”, dr Avi Loeb na 240 stranica izlaže tačno zašto veruje da je objekat iz 2017. bio međugalaktički pokušaj da se stupi u kontakt sa Zemljom.

– Činjenica da je ‘Oumuamua čudan i drugačiji od bilo kog asteroida ili komete koje smo do sada videli, govori nam da bi mogao biti proizvod vanzemaljske tehnologije. Ako je tako, onda je već potpuno izvesno da mi nismo baš “najpametnije dete u kraju” – rekao je Loeb.

Istraživači sa Univerziteta Merilend su 2019. objavili rad u magazinu Nature Astronomy, u kojem su zaključili da je džinovski svemirski valjak izuzetno čudan, zbog svoje boje, činjenice da nije imao pogon poput komete i činjenice da nije ispuštao gasove na način na koji bi se očekivalo od komete. Ali takođe su rekli da je malo verovatno da je vanzemaljski po prirodi:

-‘Oumuamua ima neka neobična svojstva, alo to ni u kom slučaju nije dovoljan dokaz da se zaključi da je vanzemljaskog porekla – rekao je Matthev Knight, koautor časopisa.

– Kao naučnik, obučen sam da ne razmišljam apsolutno, tako da ne mogu sa 100% pouzdanošću reći da to *nisu* vanzemaljci – dodao je. Knight je pretpostavio da je objekat “planetezimalni”, što znači da bi mogao biti gradivni blok neke planete.

Loeb je, s druge strane, rekao da ne želi da prebrzo donosi zaključke i da popunjava rupe pretpostavkama. On u svojoj knjizi tvrdi da je ova vrsta razmišljanja neozbiljna i da treba razmotriti sve mogućnosti, posebno zato što, kako kaže, ljudi nisu najpametniji.

– Većina glavne astronomske zajednice nastavila je sa ‘uobičajenim poslom’ i ignorisala ‘Oumuamuine anomalije – rekao je Loeb.

– Neki glavni astronomi pokušali su da objasne anomalije, opisujući ih pojavama koje takođe nikada ranije nisu viđene, poput ledenog brega vodonika ili ’zeca od prašine’, a koji verovatno nebi ni preživeli’ tako dugo međuzvezdano putovanje.

Šta je tačno objekat je nepoznato, ali profesor je siguran da je to predmet iz daleke vanzemaljske civilizacije. NASA može da potvrdi da dolazi iz drugog solarnog sistema, ubrzanog na način koji nije sličan kometima kroz svemir, i da „astronomi nikada ranije nisu videli prirodni objekat tako ekstremnih proporcija u Sunčevom sistemu“.

Šta je tačno objekat je nepoznato, ali profesor je siguran da je to predmet iz daleke vanzemaljske civilizacije.

– NASA može da potvrdi da dolazi iz drugog solarnog sistema i da astronomi nikada ranije nisu videli prirodni objekat tako ekstremnih proporcija u Sunčevom sistemu.

– Moja poenta je da je veoma teško objasniti čudna svojstva `Oumuamue konvencionalnim prirodnim procesima, tako da će nas proučavanje objekata ovog tipa u budućnosti ili obrazovati o neobičnom prirodnom izvoru ili o drugoj civilizaciji. Prikupimo dokaze i ne oslanjajmo se na predrasude i pretpostavke – zaključio je Loeb.

Izvor: Vice.com

Ako vanzemaljci postoje i znaju za nas, gde su do sad?

Čitajte Luftiku na Google vestima

157 Shares
157 Shares
Share via
Copy link