Magazin Svet

Štap i kanap: Kako je Van Gog ukraden iz zatvorenog holandskog muzeja (VIDEO)

„Prolećna bašta“ Vinsenta Van Goga ukradena je 30. marta iz zatvirenog holandskog muzeja Singer Laren. Sigurnosne kamere su zabeležile ovu bizarnu i pomalo amatersku krađu, a sada je snimak i objavljen javnosti.

Holandska emisija koja se bavi rešavanjem stvarnih zločina objavila je snimak na kojem se vidi kako lopov maljem razbija ojačana staklena vrata muzeja tokom ranih jutarnjih sati 30. marta. Kasnije se vidi kako istrčava kroz suvenirnicu noseći skupocenu sliku Van Goga u jednoj ruci, a malj u drugoj.

Kako holandski mediji pišu, a prenosi 021, policija se nada da će javno prikazivanje ovog snimka pomoći u pronalaženju lopova koji je ukrao sliku iz Singer Laren muzeja, dok je on bio zatvoren zbog venrednih mera.

Za sada niko nije uhapšen, a slika koja je bila na pozajmici iz Groninger muzeja još nije nađena.

Iz policije ističu da je snimak doprineo masovnom javljanju ljudi, a dodali su i da nisu sigurni da je lopov radio sam ili je imao pomoć, jer se jasno vidi i beli kombi ispred muzeja.

Direktor Singer Laren muzeja Evert Van Os saopštio je da objavljeni snimak ne prikazuje celokupan tok pljačke i štetu koju je lopov naneo.

„Lopov je razvalio nekoliko vrata i prošao kroz nekoliko nivoa zaštite koje su muzeju predložili eksperti“, rekao je Van Os i dodao da objavljeni snimak ne daje realnu sliku o merama sigurnosti koje je muzej preduzeo da zaštiti vredne umetnine.

Kriminal i korona: Ukradena Van Gogova slika iz muzeja u Amsterdamu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link