Magazin

Država balansira između Kriznog štaba i medicinara koji ne žele vakcinu

krizni printscreen collage
Foto: Printscreen / Collage

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je prilikom otvaranja nove kovid bolnice u Novom Sadu da bi uvođenje obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika dovelo do tužbi protiv države Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, te da veruje kako će na kraju prevladatati razum medicinara.

Ona je pokušala da objasni kako bi nametanje „tako očigledne stvari“ poput vakcinacije zapravo bila uvreda za zaposlene u zdravstvu.

– Mislim da zdravstveni radnici veruju u nauku i u zdravstvo i da će oni povesti vakcinaciju – navela je Brnabić.

Ona je dodala da bi obavezna imunizacija dovela do otkaza oko 20 odsto celokupnog medicinskog osoblja, koje i dalje nema poverenje prema vakcinama koje su prihvaćene po ubrzanim procedurama, a zatim je podrugljivo spomenula i često pozivanje na ljudska prava od strane onih koji ne pristaju na ucene.

– Onda imate sindikate, ‘ljudskopravaše’ i 300 čuda koja dolaze s tim. Zato mislim da postoji drugi način, da razum pobedi – rekla je premijerka.

Očekuje se da osim pooštravanja mera nakon nove sednice Kriznog štaba dođe i do ozbiljne rasprave vezano baš za obaveznu vakcinaciju medicinskog kadra koju zahtevaju pre svih dr Branislav Tiodorović i dr Predrag Kon.

Oni su u prethodnom periodu apelovali da se ova obaveza uvede za određene kategorije stanovništva, a pre svih za medicinske radnike.

– Ono što je najvažnije da se vrati težište i pažnja na nevakcinisane. Kada je reč o lekarima koji svakodnevno rade sa pacijentima, to nije samo pitanje lične odluke već i etičko pitanje. Ako je neko svakodnevno u kontaktu sa velikim brojem ljudi, onda postoji i velika mogućnost da ukoliko nije vakcinisan nenamerno zarazi veći broj ljudi – izjavio je dr Predrag Kon krajem avgusta, ne govoreći o tome da je dokazano kako i vakcinisani građani mogu prenositi virus dalje u populaciju istovetno kako to čine i nevakcinisani.

Doktor Tiodorović otišao je i korak dalje, zahtevajući da se na ulazu u ugostiteljske objekte jasno istakne da je zabranjen ulaz onima bez zdravstvenih propusnica. Zabrinjavajuće fašističko pomodarstvo pod okriljem brige za javno zdravlje protiv koga se buni veliki broj građana u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Britaniji…

U toku je navodni četvrti talas pandemije koronavirusa, a nepoverenje u proces vakcinacije dodatno je porastao nakon vesti da se u zemljama, poput Izraela, koje su sprovele opsežnu imunizaciju više od dve trećine stanovništva, enormno povećao broj novozaraženih krajem prošlog meseca. Samo u toku jednog dana prijavljeno je više od 9.800 novoinficiranih.

U Srbiji je trenutno u toku vakcinacija trećom dozom, a vodi se i polemika koju “booster” RNK vakcinu bi trebalo da prime građani koji su prethodno revakcinisani kineskom vakcinom Sinofarm.

Usled celokupnog nepoverenja u ovaj proces, donošenje odluke da vakcinacija bude obavezna, za bilo koji deo društva, vodila bi opštem rasulu i pobuni, ali i novim podelama onih koji i dalje veruju u reči koje dolaze iz Kriznog štaba i onih kojima je poverenje s razlogom na najnižem mogućem nivou.

Celu priču oko pandemije prate ogromni problemi sa cenzurisanjem nepodobnih, a očito je da ne postoji zdravi dijalog na nacionalnim televizijama između takozvanih skeptika i sledbenika.

Takođe, ne treba zaboraviti ono što je nažalost najvažnije u našem društvu, a to je politički, odnosno partijski interes. Približavaju se izbori na svim nivoima i novo zatvaranje i uslovljavanje stanovništva će predsednik sasvim sigurno, svom snagom, pokušati da izbegne. Šta će biti nakon izbora, ako se pandemija ne okonča i ne pojave se novih deset sojeva u međuvremenu, možemo pretpostaviti na osnovu onoga što viđamo po gradovima širom Evrope.

Šekler: Kineska vakcina najotpornija na nove sojeve virusa, iako sporije razvija imunitet

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

310 Shares
310 Shares
Share via
Copy link