Magazin

Obavezno uzmite svojih 100 evra, jer mogu lako da završe u kasi nekakve stranke

Da li želite da neki prevarant uzme vaš novac umesto vas? Da li želite da vaših 100 evra završe u kasi nekakve stranke? Da li želite da bacite svojih 100 evra u nečiju predizbornu kampanju? Rizik postoji, samo ga vi možete eliminisati, piše Milenko Vasović za portal Nova.

Vlast je smislila način da nas sve zajedno iznervira, da nas ponižava i da nas natera da dignemo ruke od novca koji nam velikodušno udeljuje. Tera nas da se prijavimo za milostinju, telefonom ili slanjem mejla. Biće to najduži “telefonski red” u istoriji Srbije.

Slutim da će 15. maja biti teže dobiti državnog operatera, nego postati član francuske akademije nauka. Već čujem kako po hiljaditi put u slušalici odzvanja – “sve linije su trenutno zauzete, pokušajte kasnije”. Sve je sračunato na to da mnogi odustanu, da ogroman broj svestan maltretiranja i ne pokuša.

Ministar koji je plagirao doktorat ubeđuje nas da će prijavljivanje za sto evra trajati jedan minut. Ko može za minut i bez greške da izdiktira ime i prezime, jedinstven matični broj, broj lične karte i račun na koji želi uplatu novca. Biće to ludnica, a nisam primetio ni da će nam država davati dokaz da smo se prijavili.

Ako vlast stvarno želi da nam pomogne zašto nam je odredila tako kratak rok (od 15. maja do 5. juna) za prijavljivanje. Nas nešto više od tri miliona (penzioneri su već na spisku) treba da se prijavimo za tih dvadesetak dana, odnosno oko 140.000 dnevno. Koji će to kol centar, koji server, da proguta?

Zašto nas ne podele po godištima, po regionima, zašto nam ne dozvole prijavu i SMS porukom? Zašto ne bi prijavljivanje trajalo dva, tri meseca? Zato što žele da nam otežaju put do našeg novca.

Ako vam tih 100 evra i ne treba, ima kome treba. Uzmite i prosledite nekome za koga znate da teško živi, nekom sirotištu, nekoj školi. Uplatite nekoj redakciji u koju imate poverenje, novinarima koji tragaju za istinom, ionako jedva opstaju. Pošaljite nekoj medicinskoj sestri, to će joj više značiti od aplauza u osam. Uplatite nekoj fondaciji koja stipendira učenike ili studente.

Nemojte da nasedate na trikove vlasti da ćete pomoći državi ako ne uzmete tih 100 evra. Onaj ko brine o državi nije smeo dozvoliti ovakvo arčenje budžeta. Živi bili pa videli šta bi nam značilo ovih bačenih pola milijarde evra za recimo sedam, osam meseci. Ko brine o državi ne prodaje PKB za šaku pirinča, ne poklanja stotine hektara (Beograd na vodi) nekakvom “arapskom investitoru”.

Uzmite vaših 100 evra, tako ćete im umanjiti gomilu koju će moći režim da spiska na novogodišnje rasvete, na besmislene jelke. Ako im ostavite 100 evra, baciće ih na fontane i gondole, na nacionalne stadione, još će vas za vaš novac dodatno nervirati.

Ako želite dobro Srbiji, prijavite se, bez obzira da li ste bogati, ili vas šefovi teraju da se “dobrovoljno” odreknete ili ste pak lenji. Prijavite se i ako ste trenutno u inostranstvu. Samo se prijavite, neka rasipnicima ostane dinar manje. Nema odustajanja, to su naše pare!

100 € kao kost za maltretiranog psa, ali da bi je uzeo mora da vam priđe

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

894 Shares
894 Shares
Share via
Copy link