Magazin

Ovo je najgore mesto za sobne biljke, a one najčešće upravo tu završe

sobne biljke

Sobne biljke oplemenjuju naš životni prostor i pretvaraju ga u oazu zelenila i mira.

Ipak, koliko god voleli tu lepotu i osećaj spokoja koji nam biljke pružaju, mnogi od nas odustaju od gajenja biljaka u svom domu, jer nam se jednom ili nekoliko puta desilo da nam uvenu zbog neadekvatne nege.

Koje je najgore mesto za sobne biljke?

Da li ste se ikad zapitali da li odgovara svakoj biljci koju donosite u stan ista pozicija?

Na primer, podprozorska daska. Uprkos vama nesumnjivo lepom pogledu prema prozoru, vaša biljka možda neće osećati isto. Naime, nemaju sve biljke iste potrebe, pa nekima smeta kada su tokom većeg perioda dana izložene sunčevim zracima, piše Živim.gloria.hr.

Ljubičice i mirni ljiljani ne vole direktno izlaganje suncu

To uključuje ljubičice i mirne ljiljane kojima bi previše sunca moglo spržiti lišće i ostaviti ružne crne pruge na lišću.

Prema Kraljevskom hortikulturnom društvu, druge uobičajene biljke koje neće uživati kada su izložene direktnoj sunčevoj svetlosti uključuju biljke pauka, biljke zmije, bršljan, paprati i begonije.

Kaktusi i sukulenti

Ako ipak želite svoju podprozorsku dasku obogatiti biljkama, važno je pažljivo odabrati vrste koje će uspevati na ovoj lokaciji. Takođe, važno je prema kojoj strani sveta je prozor okrenut. Naime, više biljaka preferira severnu stranu od zapadne ili južne. Na sunčanoj strani prozora će se odlično uklopiti aloe vera, kaktusi i sukulenti.

Ako tražite biljku koja cveta, onda su muškatle i bugenvilije odličan izbor jer vole i podnose sunce.

Temperaturne fluktuacije

Takođe, za uspešan rast biljaka važno je uočiti i temperaturne fluktuacije do kojih može doći kad je biljka na podprozorskoj dasci od suvog vazduha i hladnoće do vrućine tokom dana.

Ako primetite da biljka ne reaguje dobro na poziciji na koju ste je smestili, nemojte oklevati da je premestite negde drugde u svom domu.

Izvor: City Magazine, N1

Ovih 5 sobnih biljaka najbolji su prečišćivači vazduha tokom zime

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link