Lifestyle Magazin

Ovih 5 sobnih biljaka najbolji su prečišćivači vazduha tokom zime

Zimsko vreme donosi zagađeniji vazduh, a poznavaoci hortikulture tvrde da postoje biljke koje je poželjno imati u kući u ovo doba godine kako bismo obezbedili čistiji vazduh.

Zagađenost vazduha je poseban problem zimi u vreme grejne sezone zbog čega je poželjno da u kući imamo što više zelenih biljaka uz koje se „lakše diše“.

Poznavaoci hortikulture kažu da postoji pet biljaka koje bi skoro svako trebalo da ima u domu uvek, a naročito u vreme kada je vazduh manje čist.

Ovo su najbolji ‘prečišćivači vazduha’ među sobnim biljkama i preporučljivo je imati ih u stanu:

1. Engleski bršljan

brsljan

Možda vam je engleski bršljan poznatiji kao puzavica na mnogim zidovima i po drveću u parkovima, ali NASA tvrdi da je to najstarija sobna biljka koja kvalitetno pročišćiva vazduh.

Dobro uspevaju u malim saksijama, i lako se razmnožavaju pomoću pelcera u vodi, za samo nekoliko dana. Engleski bršljan čisti od toksina u prostoru uklanja formaldehid i benzen.

2. Spatifilium

spatifilium

Ova biljka, veruje se, donosi sreću ženama. Pored toga što su bogate zelenim listovima imaju i bele cvetove nalik mini kalama. Ne samo što oplemenjuje prostor, spatifilium spada u biljke koje dobro prečišćavaju vazduh u prostoru.

Za ovu biljku je karakteristično da može da se gaji i u prostoru kojem nedostaje sunčeva svetlost, a i ne zahteva neku posebnu negu. Sve što je potrebno jeste da ga zalivate jednom nedeljno, a na proleće da mu dodate malo đubriva kako biste podstakli rast biljke i cvetova. Iz vazduha uklanja benzen, ugljen monoksid, formaldehid, trihloretilen i ksilen.

3. Bendžamin

bendzamin
Foto: plantandflowerinfo.com

Mnoge domaćice ga obožavaju, jer je raskošan i deluje kao pravi ukras u dnevnoj sobi. Ova biljka poreklom iz jugoistočne Azije i uzgaja se najčešće u zatvorenom prostoru. U zavisnosti od vrste može da naraste i više od 2 metra u visinu.

Bendžamin voli svetlost, a zalivanje traži jednom nedeljno, kada se zemlja potpuno isuši između dva kruga napajanja vodom. Odličan je borac protiv toksina kao što su formaldehid, trihloretilen i benzen.

4. Zeleni ljiljan

zeleni-ljiljan
Foto: hortology.co.uk

Zeleni ljilan čiji latinski naziv je Chlorophitum comosum i odličan je izbor za sve početnike u botanici. Ova biljka uspeva na indirektnoj sunčevoj svetlosti i opstaje u gotovo svim uslovima. Poznato je da može da preživi i na temperaturama od samo dva stepena. Vazduh prečišćava tako što uklanja iz njega formaldehid i ksilen.

5. Fikus

fikus

Ova biljka koja ima bordo stablo, poreklom je iz Indije. Vrlo je izdržljiva i voli svetlo. Fikus je potrebno zalivati zimi dva puta sedmično, dok je leti dovoljno jednom. Iz vazduha eliminiše ksilen, benzen, formaldehid i trihloretilen, prenosi Telegraf.rs.

Limun čisti začepljene arterije i kontroliše krvni pritisak: Jednostavan recept za napitak

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

25 Shares
Share via
Copy link