Magazin Srbija

U beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u toku ustoličenje patrijarha Porfirija

U beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila počelo je ustoličenja patrijarha Porfirija.

On je juče izabran za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

„Svečani čin ustoličenja novoizabranog Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog g. Porfirija započeo je sabornom svetom arhijerejskom Liturgijom u Svetoarhangelskom sabornom hramu u Beogradu. Svetom Liturgijom načalstvuje novoizabrani prvojerarh Srpske Pravoslavne Crkve, uz sasluženje otačastvenih arhijereja, sveštenstva i vernog naroda“, navodi SPC na svvom sajtu.

Liturgija je počela u 9 časova. Nakon ustoličenja u Sabornoj crkvi, patrijarh Porfirije treba da bude uveden u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve. O tom datumu javnost će biti naknadno obaveštena, saopštila je SPC.

Molitvenoj svečanosti prisustvuje više ministara Vlade Srbije, predstavnici svih verskih zajednica, a, prema nezvaničnim informacijama, na ustoličenje se očekuje dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučić. Svečnosti prisustvuje i predsednik pokreta „Oslobodjenje“ Mlađan Đorđević. U liturgiji učestvuje i Prvo beogradsko pevačko društvo kojim diriguje Svetlana Vilić.

ustolicenje

Predaja poglavarskih znamenja, praćena uzvicima „dostojan“ označava da je patrijarh uveden u tron.

Patrijarh Porfirije bi trebalo da održi pristupnu besedu.

On je na jučerašnjem zasedanju Sabora dobio je 31 glas. Vladika bački Irinej dobio je 30, dok je episkop banjalučki Jefrem dobio 25 glasova. Episkopi Irinej i Jefrem bili su medju kandidatima sa najviše glasova i na prethodnom izboru za patrijarha.

Izvor: Danas

Vladika Porfirije novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

20 Shares
Share via
Copy link