Lifestyle Vesti

“Rešite probleme spavanja vašeg deteta i pustite ga da plače dok ne zaspi”

beba-mala
Ilustracija

Uspavljivanje bebe u realnosti je često potpuno drugačije od onoga što svaka buduća mama zamišlja – umesto ljuljanja i pevanja uspavanke često su prisutni plač, nervoza, migoljenje bebe…

Zapravo, mnogi roditelji tvrde da im je od svega najteže palo uspavljivanje deteta.

Zbog toga, često isprobavaju razne metode pomoću kojih pokušavaju da bebi nametnu ritam spavanja. Jedna od napopularnijih metoda je Ferberova, koja datira iz 1985. godine, a razvio ju je lekar i istraživač Ričard Feber.

Šta je Ferberova metoda?

U pitanju je strategija treninga spavanja koju je razvio Ričard Ferber, pedijatar i direktor Centra za dečije poremećaje spavanja u Dečjoj bolnici u Bostonu.

Ferber je 1985. godine napisao knjigu “Rešite probleme spavanja vašeg deteta”, koja je detaljno objasnila njegovu metodu koja zasniva se na tome da dete treba pustiti da plače dok ne zaspi.

Ovaj “trening” uspavljivanja bebe se temelji na pretpostavci da su deca zavisna od utehe roditelja i da bez toga ne mogu da spavaju. Zato, tvrdi on, počinju da “manipulišu” pažnjom roditelja.

Ferber tvrdi da, ako roditelj odbije da bude kraj deteta sat, dva ili koliko je potrebno da zaspi, ono počinje da plače i vrišti. Zato se vreme potrebno za uspavljivanje često duplira.

Zbog stalnog plakanja pri uspavljivanju, Ferber tvrdi da se dete noću češće budi, zahteva još više pažnje, a sledeći dan bude u gorem stanju, te ulazite u začarani krug.

Kako kaže, prvo veče treba da ostavite dete uplakano na tri minuta. Ne treba da ga podižete i nunate. Zatim napuštate sobu i ne ulazite pet minuta.

Zadnja faza je proveravanje deteta posle 10 minuta, sve dok ne zaspi. Svake sledeće noći roditelji povećavaju razmake dolazaka u sobu – ulaze nakon četiri, šest pa 11 minuta, i tako dalje.

Međutim, dok jedni roditelji tvrde da im je ova metoda pomogla, drugi ih osuđuju i govore da je ovo jako loše po dete.

– Ljudi, da li ste vi ludi? Kako imate srca da slušate to malo biće kako plače? Nećete ga ceo život unati i uspavljivati – napisala je jedna majka.

– Detetu je potrebna pažnja roditelja. Samo želite da nas otuđite od dece – dodao je jedan čovek.

Iako je bilo više onih koji osuđuju ovu metodu, mogli su se pronaći i komentari ljudi koji se kunu u nju.

– Ja bih svakom preporučila Ferberovu metodu. Beba se veoma brzo navikne, a vi imate više vremena i manje stresa – glasio je komentar jedne žene.

Izvor: Ona.rs

“Roditelji, prestanite bebama da stavljate brojanice, niste ni svesni šta im radite”

Luftika ##

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
19 Shares
Share via
Copy link