Zdravlje

Upalni procesi i CRP – Sve što treba da znate

Prilikom vađenja krvi, postoji mnogo parametara koji nam ukazuju na to kakvo je opšte stanje organizma. Međutim, ono što neminovno ukazuje na različite upalne procese u organizmu jeste CRP, odnosno C-reaktivni protein. Budući da je CRP zadužen za sve moguće odbrane od infekcija u čovekovom organizmu, njegovo stanje je svaki put važno prilikom proveravanja opšteg stanja organizma. Zbog toga, njegova uloga važna je kako kod mladih, tako i kod starijih osoba, trudnica ili hroničnih bolesnika. 

C-reaktivni protein predstavlja protein krvi koji se formira i stvara u jetri. Budući da je njegova funkcija odbrana organizma od specifičnih agenasa, izuzetno je važan za opšte stanje organizma. Ujedno, on predstavlja i jedan od najosetljivijih inflamatornih markera. To znači da se CRP u krvi menja često i lako, odnosno da njegova koncentracija varira u zavisnosti od različitih upala u organizmu, infekcija, stresa, trauma, zapaljenja, infarkta miokarda i drugih akutnih stanja. 

Analiza CRP-a može se vršiti jednostavno iz uzorka venske krvi ili iz kapilarne krvi, ukoliko su u pitanju mala deca ili osobe sa osetljivim i slabo dostupnim venama. Prilikom vađenja CRP-a na analizu nije potrebna neka posebna priprema organizma, a potrebno je svega malo krvi kako bi se uzorak uspešno uzeo. Pored standardnog uzorka CRP-a iz seruma krvi, koji sam po sebi zahteva određeno vreme za rezultate, u poslednje vreme je sve popularniji proces određivanja iz pune krvi, gde su rezultati gotovi nakon samo nekoliko minuta od vađenja krvi. 

Kolike su vrednosti CRP-a kod odraslih?

Optimalne koncentracije CRP-a kod odraslih ne bi trebalo da prelaze vrednost iznad 10 mg/L. Međutim, mnogi stručnjaci i lekari smatraju da je idealna vrednost CRP-a između 0.08 mg/L i 6.1 mg/L. Ukoliko CRP pređe vrednost od 10, smatra se da u organizmu postoji određeni zapaljenski proces, koji je nastao pod uticajem brojnih, različitih faktora. Primera radi, vrednosti CRP-a od 10 mg/L do 50 mg/L mogu se sresti kod blagih zapaljenja i virusnih infekcija, a mogu se zapaziti i kod starih osoba, trudnica u trećem trimestru kao lažno visoke vrednosti, kod pušača ili gojaznih osoba. 

Ukoliko CRP pređe referencu 50 i stigne do 200 mg/L, tada je velika verovatnoća da se radi o određenoj bakterijskoj infekciji. Stanje iznad 200 mg/L karakterišu se kao veoma visoke, a ukazuju na raširen proces inflamacije u organizmu. To se obično dešava kod bakterijskih infekcija, ali i kod trauma. Pored procene razlike između virusnih i bakterijskih agensa u organizmu, CRP je koristan za proveru organskih zapaljenja u telu, kako bi se na efikasan način procenila aktivnost inflamatorne bolesti. U to mogu da spadaju reumatoidni artritis, različite infekcije u sistemskom lupusu eritematosusu, leukemija i druge bolesti. Sa druge strane, snižene koncentracije CRP-a nisu klinički značajne i ne pridaje im se posebna pažnja. Takođe, koncentracije CRP-a razlikuju se značajno kod male dece, dok kod trudnica ova referenca ne bi trebalo mnogo da se razlikuje. 

CRP u kombinaciji sa drugim markerima

Kada se CRP kombinuje sa ostalim markerima, može se mnogo lakše i efikasnije utvrditi koji zapaljenski proces u pitanju i da li on uopšte i postoji. Stoga, zajedno sa CRP se često posmatra i sedimentacija eritrocita, koji se javljaju u procesu zapaljenja organizma. Međutim, sedimentacija eritrocita se razlikuje od CRP-a po tome što se vrednost brzine sedimentacije ne povećava tako brzo kao što je to slučaj kod CRP-a, već je povećanje primetno tek 24h nakon pojave zapaljenja. Nakon prestanka zapaljenja se vrednost sedimentacije postepeno vraća u prvobitnu normalu, a za to može biti potrebno i do nedelju dana. 

Pored ovog markera, u kombinaciji sa CRP-om i sedimentacijom, prilikom zapaljenskog procesa raste i fibrinogen. Povišene vrednosti ovog markera javljaju se u slučaju infekcija, tumora, infarkta miokarda, reumatoidnog artritisa, ali se može javiti i u trudnoći, kod pušača ili primenom oralnih kontraceptiva. Međutim, kod dece je često oslabljen imunitet te je izuzetno važno videti sve navedene parametre kako bi se odredilo da li je u pitanju virusno ili bakterijsko zapaljenje, što će usloviti sigurniju i bolju terapiju. 

Kada se udruži analiza CRP-a, sedimentacije eritrocita i fibrinogena, jasno se pokazuje da li u organizmu postoji neko žarište ili ne. Zbog toga, zajedničkom analizom se mnogo lakše i jednostavnije dolazi do uspostavljanja dijagnoze i lečenja određenog stanja. Takođe, analiziranje CRP-a najčešće ne ide samostalno, već se on radi u kombinaciji sa celokupnom krvnom slikom i leukocitarnom formulom. Rezultati svih navedenih analiza značajno će ubrzati uspostavljanje dijagnoze, što sa sobom povlači pravu i efikasnu terapiju, kao i normalizaciju stanja pacijenta.

10 bolesti koje nasleđujemo isključivo od majke

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link