Magazin

Umro je najusamljeniji čovek na svetu, poslednjih 26 godina živeo je u potpunoj izolaciji

Snimak, jedva duži od jednog minuta, redak je dokaz postojanja ovog čoveka

Poslednji član grupe starosedelaca u Brazilu potpuno izolovanih od spoljašnjeg sveta je preminuo, saopštili su lokalni zvaničnici.

Čovek čije ime nije poznato, živeo je u potpunoj izolaciji poslednjih 26 godina.

Čovek iz rupe

Bio je poznat kao „Čovek iz rupe”, jer je kopao duboke jame kako bi ulovio životinje ili da bi se sakrio. U Brazilu je dobio i nadimak „najusamljeniji čovek na svetu” zbog načina života.

Njegovo telo je pronađeno 23. avgusta u visećoj mreži za ležanje ispred slamnate kolibe. Nije bilo tragova nasilja.

Ovaj čovek je poslednji član grupe starosedelaca ljudi koji su živeli u izolaciji. Ostali članovi, njih šestoro, ubijeni su 1995. Grupa je živela u Tanaruu, izolovanoj oblasti u brazilskoj državi Rondonija, koja se graniči sa Bolivijom.

Smatralo se da su većinu njegovog plemena ubili zemljoradnici tokom 1970-ih, pošto su želeli da prošire posede.

Za „Čoveka iz rupe” se mislilo da je star oko 60 godina i da je umro prirodnom smrću.

Nije bilo nikakvih naznaka upada na teritoriju na kojoj je živeo, niti deluje da je njegova koliba uništena, rekli su zvaničnici, ali će ipak biti urađena obdukcija.

Prema brazilskom ustavu, starosedeoci imaju pravo na vlastitu zemlju, pa se u prošlosti često dešavalo da ih usmrte oni koji su želeli da im je otmu.

Agenti brazilske Agencije za pitanja starosedelaca (Funai) su od 1996. nadgledali „Čoveka iz rupe” iz bezbedonosnih razloga.

Članovi Funaija su 2018. uspeli da ga snime tokom slučajnog susreta u džungli. Na snimku se vidi kako seče drvo nečim što liči na sekiru. Od tada ga nisu videli, ali su agenti Funaija naišli na njegove kolibe od slame i duboke rupe koje je iskopao.

maloka
Koliba od slame zvana „maloka”, koju je izgradio a potom napustio (fotografija iz 2005. godine)

Neke od njih su na dnu imale zabodene naoštrene šiljke i za njih se smatra da su zamke za životinje, dok neki smatraju da ih je koristio kao prostor za sakrivanje.

Sadio je kukuruz, maioku, biljku od čijeg korena se dobio tapioka, vrsta skroba koji se koristi u ishrani, zatim voće poput papaje i banane.

U Brazilu živi oko 240 domorodačkih plemena, od kojih su mnoga ugrožena jer na njihovu teritoriju upadaju rudari, drvoseče i farmeri, upozoravaju iz Survival International, grupe koja se bori za prava domorodačkog naroda.

Šta je poznato o ovom starosedeocu?

Uprkos tome što su o njemu pisani razni izveštaji o istraživanjima, članci u novinama, pa čak i jedna knjiga – „Poslednji iz plemena: herojski poduhvat za spašavanje jednog čoveka u Amazoniji”, koju je napisao Monti Ril, novinar iz SAD – o tom čoveku se veoma malo zna.

Posmatrao se kao „nekontaktiran”, što znači da niko sa strane, iz spoljašnjeg sveta, nikada nije razgovarao sa njim (koliko je poznato).

Njegovo pleme nikada nije imenovano, a nije poznato ni kojim jezikom su se služili. Do sada je postojala samo jedna jedina, mutna fotografija tog čoveka.

Autor fotografije bio je filmski režiser koji se pridružio agenciji Funai na jednoj od nadzornih ekspedicija, a prikazana je vrlo kratko u brazilskom dokumentarcu iz 1998. godine, „Korumbiara”.

Izvor: BBC

U afričkom plemenu Himba žive najlepše žene na svetu, nikad se ne kupaju, a koža im je savršena

Čitajte Luftiku na Google vestima

40 Shares
Share via
Copy link