Magazin

Muškarci iz ovog plemena ustupaju svoju ženu gostu, to se smatra najvišim oblikom gostoprimstva

himba 4

Čudna pravila koja su važila i koja važe u plemenu Himbe svrstava ih u najinteresantnije pleme na planeti. Već smo pisali o tome kako se pripadnice Himba neguju, te kako im je koža mirisna i meka uprkos tome što se ne kupaju.

Danas se fokusiramo na njihov običaj koji je šokantan za ostatak planete. Naime, se*s sa strancima za ovo pleme je znak učtivosti i nema nikakve veze sa emocijama i telesnom privlačnošću.

– Za narod Himba, kada muž ustupi na raspolaganje za se*s nepoznatim posetiocima svoju ženu, to se smatra najvišim oblikom gostoprimstva – objašnjeno je u dokumentarcu African History TV.

– Taj neobičan običaj pokazuje “toplu dobrodošlicu“ strancima i eliminiše sek*ualnu ljubomoru koja može uticati na brakove.

himba

Žene imaju veliku odgovornost među Himbama.

Oni imaju tendenciju da obavljaju intenzivnije poslove od muškaraca i dečaka u plemenu, kao što su čuvanje stoke i održavanje tradicionalnih kuća od crvene gline, kao i kuvanje, čišćenje i briga o deci.

Himba kultura je relativno odsečena od ostatka namibijskog društva.

Procenjuje se da 50.000 Himba ljudi živi veoma tradicionalnim životom, a jedna mala grupa ima lovačko-sakupljački način života koji se nije promenio desetinama hiljada godina.

Muškarci u plemenu obično imaju dve žene, ali genetsko testiranje grupe uzoraka pokazuje da više od 70 odsto muškaraca Himba odgaja najmanje jedno dete čije je otac bio drugi muškarac.

Kažu da je razvod vrlo lak za žene Himba i nije nimalo neuobičajen.

– Rađanja deteta van braka ne smatra velikim problemom – kaže se u dokumentarcu, a svako dete ima “socijalnog oca” koji će mu pomoći u odgajanju.

Među plemenom Himba, razmena žena je tradicija koja postoji vekovima.

Prema viševekovnoj tradiciji, muškarac može dozvoliti svojoj ženi da spava sa svakim muškarcem koji želi da provede noć u njegovom domu.

Dok se posetilac lepo provodi sa ženom, očekuje se da muž provede noć u drugoj sobi.

Ali ovaj drevni način života je ugrožen.

Kako se zapadni uticaji šire Namibijom, deca Himba se stide svog „zaostalog” načina života i i odlaze u gradove da pronađu svoju sreću, piše 24.sedam.rs.

U ovom plemenu živi 3.000 žena i 7 muškaraca: Od pohotnica se skrivaju na drveću jer ne mogu da im ispune zahteve

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link