Magazin Novi Sad

Umesto deponije, Novi Sad dobija prvi japanski park

Divlja deponija između Novog naselja i Detelinare je najvećim delom očišćena, kako bi na tom prostoru od 3,5 hektara bio podignut japanski park. Kako stvari stoje, gradske vlasti će nakon pet godina jalovih pokušaja da upristoje taj deo grada, u saradnji sa Ambasadom Japana podići prelep park sa pratećim sadržajima.

Kako je planirano, sadašnja neuređena površina dva gradska kvarta biće uređena po ugledu na tradicionalne parkove u Japanu. Pripremni radovi su već poodmakli, a budući park će zauzeti površinu od 3,5 hektara u vlasništvu grada bez parcele, koja je vlasništvo “Železnica Srbije”.

deponija-detelinara

Podizanje novog parka finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine i, kako objašnjavaju u “Zelenilu”, trenutno je u izradi projekat, a u međuvremenu će biti urađena i preparcelizacija. Potom sledi početak pripremnih radova, koji podrazumevaju uklanjanje divljih deponija na kojima se nalazi ogromna količina šuta i samoniklog rastinja.

Tender previđa da se na 3,5 hektara uredi parkovska površina sa 10 ulaza, od kojih će glavni biti posebno obeležen polukružnim parterom. U centralnom delu biće veliki cvetni parter, a oko njega glavno šetalište. U zapadnom delu parka predviđeno je dečije igralište, a na južnoj strani teren za boćanje i klupa sa zaštitom od sunca.

Centralni deo budućeg parka, gde je predviđena i fontana, biće namenjen za koncerte, izložbe i različite edukativno-zabavne radionice.

Otkrijte tajne Dunavskog parka i Futoškog parka u Novom Sadu.

467 Shares
467 Shares
Share via
Copy link