Novi Sad Uncategorized

Ovo je omiljeno mesto Novosađana duže od veka

Izuzetak od pravila akcentovanja i dom preko 250 biljnih vrsta, po lepoti poznat širom Balkana, Dunavski park je jedan od simbola Novog Sada i nalazi se pod zaštitom Rebubličkog zavoda za zaštitu prirode. Pročitajte više o ovom parku i sledeći put kad budete uživali u šetnji, zabavite prijatelje zanimljivostima o najlepšem novosadskom parku.

Pre dva veka na ovom prostoru nalazio se zabareni rukavac Dunava, u kojem je naviše bilo trske, vrba, komaraca i žaba, a pre toga su se tu održavali godišnji vašari. Zemlja sa ovog prostora korišćena je za nasipe na Dunavu, te je ovaj teren bio nešto niži od ostatka prostora.

dunavski-park-noc-milutinovic

Pred kraj 19. veka, 1895. godine započelo je uređenje parka. Kada je doneta odluka da se prostor preuredi u park, nasuta je zemlja, osim na najnižem delu, gde je ostala bara sa malim ostvrcetom. Ostrvo je nazvano Eržebet i na njemu je zasađena žalosna vrba u čast austorugarske carice koja je ubijena 1898. godine.

Sa početkom 20. veka počelo je intenzivnije uređenje parka, a  najpre je uređen prostor ispred tadašnje Sudske palate. Posejana i trava i drveće i napravljene su zemljane staza. Godine 1912. postavljena je skulptura Nimfe, rad poznatog novosadskog vajara Đorđa Jovanovića. Nimfama društvo pravi impresivna skupina koju čine Đura Jakšić, rad Jovana Soldatovića, prepodobni Sergej Radonješki – pooklon Društva rusko-srpskog prijateljstva i Branko Radičević, rad Ivanke Acin. Pre 24 godine društvu se priključio i Miroslav Antić, čiju je bistu uradio Pavle Radovanović.

Današnji izgled park je dobio 1962. godine, a projekat za njegovo uređenje uradio je Ratibor Đorđević. Šesnaest godina kasnije rekonstruisano je i jezero, kada je doneto par labudova i nekoliko pataka.

dunavski-novi-sad
Aleksandar Milutinović

Park se prostire na 33.665 kvadratnih metara i krase ga mnobrojne i retke vrste drveća: lešnika, platana, breze, srebrne lipe, divljeg kestena, jablana, jela, čempresa, tuja, bora… U Dunavskom parku takođe se može naći i lep i redak piramidalni hrast lužnjak, koji je takođe pod zaštitom država. Dok šetate parkom ili uživate u pogledu, obratite pažnju i na šiblje koji upotpunjava ovu zelenu oazu. Da li primećujete japansku dunju, crveni dren, kleku, šišmir, žutiku?

U ovom parku nastale su najlepše fotografije mnogobrojnih mladenaca, nisu retki ni oni mališani koji su prve korake upravo ovde napravili, a na klupama palo je puno prvih poljubaca. Predivan i leti i zimi, obasjan u proleće, a na jesen ispunjen neverovatnim nijansama braon i žute.

ljubavni-par-saletla-zima-dunavski-park
© Pixabay.com

Uživajte u šetnji, sigurni smo da vam nikad neće dosaditi.

Pročitajte više o znamenitostima u Novom Sadu

 

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

317 Shares
317 Shares
Share via
Copy link