Ukrasi za slavski kolač nezaobilazan su deo jednog od glavnih obeležja krsne slave, koji predstavlja telo Isusa Hrista, dok vino kojim se slavski kolač preliva simbolizuje Isusovu krv.
Ukrasi za slavski kolač pripremaju se od jednostavnog testa koje se razlikuje od onog od koga se pravi sam kolač. Mogu biti raznih oblika, a svaki ukras ili figurica ima posebno značenje. Više detalja i sam recept pogledajte u nastavku.
Sastojci:
200 g brašna
100 g soli
100 ml vode
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesite što tvrđe testo. Rastanjite ga na debljinu od nekoliko milimetara, pa pomoću raznih modlica i kulinarskih pomagala oblikujte ukrase po želji.
Ukrasi na slavskom kolaču simbolizuju želje domaćice za sebe i svoje ukućane. Slavski kolač ne može da prođe bez pečata-prosfornika, odnosno drvenog pečata na kome su ugravirana slova ИС ХС НИ KA, što znači „Isus Hristos pobeđuje“. Dovoljno je da od istanjenog testa isečete kvadrat veličine pečata i utisnete ga u njega.
Osim slova, drugi ukrasi na slavskom kolaču najčešće su klasje žita, koje simbolizuje plodnost, ružice ili drugo cveće koje predstavljaju lepotu, nežnost i čistotu, golub ili druge ptice koje treba da donesu radost i veselje, zatim grožđe ili bure da bi bilo puno vina, druge voćkice po želji, koje predstavljaju izobilje i bogatu trpezu, te knjiga, koja označava znanje, mudrost i uspeh.
Običaj je da slavski kolač na sredini ima krst, a po obodu pletenicu, mada to nije pravilo, iako pletenica kolaču daje lep i raskošan izgled. Pripremljeni ukrasi raspoređuju se između krakova krsta, a zatim kolač ide u rernu na pečenje.
Važna napomena glasi da se sam kolač (ukoliko je mrsni) pre stavljanja ukrasa uglavnom premazuje mešavinom umućenog žumanceta i mleka ili vode, za lep rumen izgled, dok se ukrasi za slavski kolač ne premazuju, jer treba da budu beli.
Izvor: N1
Dodaj komentar