Koronavirus

Krizni štab je izgubio autoritet, a lekari zahtevaju vraćanje Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti

Udruženje “Ujedinjeni protiv kovida” obratilo se pismom ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru u kom zahtevaju da se ukine Krizni štab i da se nadležnost za borbu pritiv koronavirusa vrati Republičkoj stručnoj komisiji za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti kojoj i pripada.

Pismo lekara ministru prenosimo u celini:

“Poštovani kolega Lončar,

Kao što Vam je dobro poznato, Udruženje građana Ujedinjeni protiv kovida (UPK) čine lekari angažovani u protivepidemijskoj borbi, bilo direktno u kovid bolnicama i ambulantama, bilo na drugim poslovima u sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji. Oni su patriote koje su ostale u zemlji jer veruju da može biti bolje nego što jeste, te unapred odbacuju svaki pokušaj dovođenja u pitanje njihovih dobrih namera.

Polazeći od svog profesionalnog i životnog iskustva, članovi Udruženja traže da se aktivnosti na suzbijanju epidemije vrate u zakonske okvire, što znači da dosadašnju ulogu Kriznog štaba preuzme Republička stručna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Krizni štab (KŠ) je odavno izgubio autoritet u narodu, posebno je problematičan i gubitak poverenja građana u ovo telo. Dodatno, KŠ je izgubio i svaki autoritet među zdravstvenim radnicima, a sledeći epidemijski talas treba dočekati sa timom stručnjaka kojima se veruje.

U tom smislu, smatramo da je od izuzetne važnosti da se lica koja se trenutno pojavljuju ispred KŠ u javnosti, usled opisanog gubitka poverenja, zamene drugim licima koja će se građanima obraćati ispred Komisije.

Svakako, ostaje naš predlog da se sve referentne zdravstvene ustanove pozovu da delegiraju svoje predstavnike u Komisiju za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Smatramo da je usvajanje našeg zahteva opravdano i važno iz sledećih razloga:

  1. Svaka demokratska i pravno uređena država mora da se pridržava sopstvenih zakona.
  2. Široko uvažavani pravni autoriteti u Republici Srbiji – da pomenemo samo bivše predsednice Vrhovnog kasacionog suda Leposavu Karamarković i Vidu Petrović Škero, dvoje univerzitetskih profesora, Vesnu Rakić Vodinelić i Zorana Ivoševića, bivšeg poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića i programskog direktora NVO Transparentnost Srbija Nemanju Nenadića – smatraju KŠ nelegalno obrazovanim i nelegitimno operativnim telom.
  3. Odredbama iz člana 11. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (Şl. gl. RS, 25. februar 2016. broj 15 31) propisano je da u epidemiološkoj situaciji, sa kakvom smo suočeni već više od šest meseci ključnu ulogu igra Republička stručna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.
  4. Kao što smo napomenuli, KŠ je potpuno izgubio svaki autoritet i svako poverenje i kod građana i kod zdravstvenih radnika.
  5. Po izjavama samih lekara iz KŠ, njihov rad je otežavalo stalno prisustvo političara i njihovih kolega “na radu u politici”.

U ime gotovo 3.000 lekara koji su potpisali otvoreno pismo, i u dobroj veri šaljemo vam ovaj predlog na razmatranje i očekujemo susret ili pisani odgovor u razumnom roku” poručuju u svom pismu udruženje “Ujedinjeni protiv kovida”, piše Nova.rs.

Tužilaštvo zatražilo od Lončara da istraži sebe i svoj Krizni štab

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

101 Shares
101 Shares
Share via
Copy link