Magazin Novi Sad

UŽIVO: Incidenti na sednici GUP-a, reagovalo obezbeđenje, aktivisti ne odustaju, kao ni komisija

Incident GUP
Foto: Luftika

Sednica Komisija za planove o Nacrtu Generalnog urbanističkog plana Novog Sada prekinuta je samo pet minuta nakon što je počela.

Kako javlja naš reporter sa lica mesta sednica je burna, aktivisti govore u glas sa predsedavajućima.

Sednicu obezbeđuje profesionalno obezbeđenje, kao i policajci u civilu i skupštinsko obezbeđenje.

Foto: Luftika

Ispred Plave sale Skupštine grada gde se održava sednica prisutna je hitna pomoć.

Građani su ponovili zahtev da se obustavi donošenje GUP-a i da se raspusti komisija zbog sukoba interesa, kao i da se prestane sa progonom aktivsta Omladinske studentske akcije.

Građani takođe zahtevaju izuzeće članova komisije koji su u uskoj poslovnoj vezi sa Galensom:

  •  Ivan Brakočević (Pupinova palata)
  • Vaso Kresović (Kraljev park i mnoge druge zgrade na Novoj Detelinari i dr.)
  • Radosav Šćepanović ( njegov biro ARH R je na istoj adresi sa biroom Lasta projekt koji je izradio urbanistički projekat na naselju Depresija)

Nakon trećeg prekida sednice, kada su članovi komisije napustili Plavu salu zbog nesnosne buke i uslova, pauza je bila duža od pola sata.

Pogledajte kako je izgledao taj prekid sednice:

Po povratku, obezbeđenje je u pokušaju da uvede članove komisije nakratko zaključalo aktiviste i pojedine novinare u Plavoj sali. Nakon burne reakcije aktivista i uz internu konsultaciju obezbeđenja jedna od dvoje vrata u sali su oslobođena.

Nakon toga aktivista Novi Nebojša Milenković je dao izjavu okupljenim novinarima.

Poslušajte šta je rekao:

Sednica je zatim preseljena u Veliku salu Skupštine grada.

Pogledajte snimak koji je Luftika emitovala uživo, a u kojoj je reč imala predsednica NVO Sveti Dunav Daniela Stojković:

Kako su za Luftiku rekli iz Skupštine grada odluka o nastavku sednice u Velikoj sali je doneta radi “boljih uslova za rad, veće je i komfornije”.

Aktivisti i dalje prave nesnosnu buku pištaljkama i uzvikivanjem parola. Istovremeno, na video bimu se prikazuju Predlozi građana i obrazloženja komisije kojim su isti odbijeni.

Predsednik komisije je odlučio da prekine sednicu jer su građani koji su došli na nju neprestano upadali u reč predstavnicima “Urbanizma” koji su obrzalagali odgovore na prigovore.

Tako je sednica ponovo prekinuta, a aktivisti i članovi komisije su ponovo vraćeni u Plavu salu.

Nedugo po povratku u manju salu, dogodio se i incident kada je jedan aktivista, najstariji od njih, krenuo da igra prema komisiji (da skače). Obezbeđenje, njih četvorica, su ga savladali i izveli iz sale u hodnik.

Burna atmosfera zatim se seli u hodnik, gde je dođlo do rasprave sa osobljem Skupštine grade i obezbeđenjem. Evo fotografija:

 

Nakon incidenta ispred sale nastavljena je žustra rasprava sa šefom kabineta gradonačelnika, nakon čega se sednica opet nastavila.

Kako javlja naš reporter s lica mesta stvari se trenutno dešavaju u istoj atmosferi, a aktivisti sve vreme zahtevaju da predsednik komisije Radonja Dabetić prekine sednicu. Poručuju mu da mu je “lako da se semeje s obrazom koji ne postoji”.

A evo i drugih poruka koje aktivisti neprekidno upućuju članovima komisije:

– Kako se gledate u ogledalo i kako možete da pogledate svoju decu.

– Pročitajte zakon, komisija je u sukobu interesa.

– Neću da živim u gradu u ratni profiter popločava trg, a Boske tuče svoje sugrađane.

– Naći ćete drugi posao, nije sve Galens.

Članovi komisije sve vreme pokušavaju da ignorišu povike, buku i pištaljke. Iako se ne čuje niti jedna reč koju čitaju, oni ne odustaju od nastavka sednice i obrazlaganja odbijenica primedbi građana.

Pogledajte kako to izgleda:

Podsetimo, sednica o Nacrtu GUP-a počela je 7. marta, a prekinuta je posle tročasovne rasprave između građana i predstavnika Komisije i JP “Urbanizam”.

Prisutni građani su se bunili zbog odbijanja prigovora, a do prekida je došlo kada su članovi Omladinsko studentske akcije razvili transparent “GUP je GLUP” i aktivirali pirotehničko sredstvo.

sednica-2
Foto: Luftika

Dan kasnije su zbog ovog incidenta privedeni Srđan Đurić, Brajan Brković i Mladen Cvijetić, koji se terete za nasilničko ponašanje.

Oni su pušteni da se brane sa slobode, ali im je određena zabrana prilaska direktoru “Urbanizma” Dušanu Miladinoviću, te zabrana prisustvovanja sednicama Komisije za planove o GUP-u.

Žustra rasprava o GUP-u traje od njegovog prezentovanja. Arhitekte, građani i aktivisti uputili su niz primedbi na nacrt ovog planskog dokumenta, zatraživši njegovu doradu.

Kritike su se u velikoj meri odnosile na povlađivanje investitorima, izgradnju “Novog Sada na vodi”, proširivanje zona “opštegradskih centara”, gradnju vijadukta nad Bulevarom Evrope zarad novog mosta u produžetku ove saobraćajnice, ali i na to da urbanistički plan nema jasnu viziju o razvoju grada.

Građani su potpisivali primedbe na ovaj plan, te su građanske inicijative saopštile da je priloženo gotovo 15.000 prigovora. Gradonačelnik Miloš Vučević poručio je da nije bilo toliko primedbi.

sednica-4
Foto: Luftika

Urbanisti su sve ove prigovore grupisali u 168 pojedinačnih primedbi i do sada je razmatrano prvih 17, što je i dovelo do bure na sednici, jer su žalbe građana uglavnom odbijane.

Novom Sadu treba Plan grada u interesu građana, umesto naprednjačkog podilaženja investitorima

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

85 Shares
Share via
Copy link