Magazin Srbija

Učiteljici Mici zbog Koridora 10 greškom srušena kuća, 6 godina se bori za pravdu

Foto: Milan Mitić/Južne vesti

Mica Đorđević (75), učiteljica u penziji iz Pirota, već šest godina vodi borbu sa institucijama za ono najvažnije – krov nad glavom, ali nadležni ne reaguju. Kuću je izgubila nepažnjom i greškom prilikom izgradnje Koridora 10, ali za to kao da niko haje.

Predstavnici firme koja je izvodila radove na ulazu u Pirot na Koridoru 10, 2016. godine srušili su Micinu kuću, iako je eksproprijacijom bilo predviđeno da se sruši samo pomoćni objekat koji se nalazi dvadesetak metara od kuće.

Mica se godinama rve sa državom, JP „Koridorima Srbije“ i izvođačem radova, firmom „Rubau“, ali njena borba bila je bezuspešna.

Kako za „Novu“ priča Mica, na istom placu na kojem je ona imala kuću, njene sestre su imale vikendice. Ona priča u prošlom vremenu, jer ni njene sestre više nemaju vikendice.

U kući koju su joj fatalnom greškom srušili Mica je živela 20 godina. Prvo sa sruprugom, a zatim je, nakon njegove smrti odgajala devojčicu čija je hraniteljka postala preko Centra za socijalni rad. Kada se, nakon 10 godina, devojčica odselila, Mica je živela sa jednim od svojih sinova i njegovom porodicom.

– Jednog dana sam se biciklom vraćala iz grada, gde sam podučavala đake matematici, i tada sam upala u jarak, jer su ga neovlašćeno iskopali – priseća se Mica početka ove priče koja traje već godinama.

Kako su tekli radovi, uslovu za život u njenoj kući bili su sve teži – najpre je ostala bez puta i prilaza do svoje kuće, a zatim i bez struje i vode.

Šest godina kasnije, Mica živi u Beogradu. Kako navodi, pozvala ju je jedna od bivših učenica da sa njom živi.

– Došla sam i počela da dajem časove matematike. Meni je bilo sasvim svejedno gde ću živeti. Ja kuću nemam – pa nemam – govori Mica, koja je pet godina živela u iznajmljenim stanovima u Pirotu, da bi se zatim preselila u prestonicu.

Ona je u jednom trenutku shvatila da, zbog preniske učiteljske penzije, ne može da priušti sebi da plaća kiriju.

– Drugi razlog je taj što je ovo moje dete (bivša učenica) želelo da ja radim ovde, njenoj deci je bila potrebna pomoć – objašnjava Mica.

Učiteljica Mica sada živi u kući koju joj je ustupila prijateljica. Kuća je stara, ali je Mica, naglašava, vrlo zadovoljna.

Na pitanje kome se sve obraćala, Mica odgovara pitanjem: – Pa kome nisam?

Prema njenim rečima, obraćala se svima, pa čak i tadašnjem predsedniku države Tomislavu Nikoliću, koji ju je uputio na to da pošalje zahtev za prijem kod Aleksandra Vulina, koji je, kako kaže, zahtev stavio u džep i rekao joj da ne brine.

– Onda sam Aleksandru Vučiću lično dala originalna dokumenta, kada je 2016. godine otvarao put kod Bele Palanke. On je dokumenta dao Zorani Mihajlović, a oni su rekli da će me pozvati u roku od tri dana – priča Mica, kojoj nakon toga nisu vraćena dokumenta, a nikakav poziv nije usledio.

Pre početka pandemije koronavirusa, Mica je svakog dana, u periodu od četiri meseca odlazila u Predsedništvo i odnosila zahtev za prijem kod Vučića.

Mica dalje priča kako „Koridori Srbije“ sada stalno traže izgovore i odlažu suđenje za šest meseci.

– Kako je počelo, ja suđenje sigurno neću da doživim – uznemirena je Mica.

Anđela ima 12 godina, čuva ovce, odličan je đak i posebna je po mnogo čemu

126 Shares
126 Shares
Share via
Copy link