Magazin Svet

Dobila glavobolju, onesvestila se i zaboravila 40 godina života: Lekari za sada nemoćni (VIDEO)

kim amnezija
PrtSc

Kim Harris Denicola (56) iz Baton Ruža u Luizijane, dijagnostikovana je tranzentna globalna amnezija (TGA). Nakon što joj je strašna glavobolja i nesvestica izazvala poremećaj, Kim je potpuno zaboravila poslednjih svojih 40-ak godina preciznije svojih 38 godina života.

Jednog dana početkom oktobra prošle 2018.godine, Kim Denicola je napuštala lokalnu crkvu kada je pozvala svog muža da se požali na jaku glavobolju i nesvesticu. Muž joj tada rekao da odmah ode u Hitnu pomoć, ali posle poziva prijatelji su je našli onesvešćenu na parkiralištu crkve te je odveli je u bolnicu.

Prva stvar koju se Denicola seća nakon tog incidenta da leži u bolničkom krevetu i da joj medicinska sestra postavlja uopštena pitanja na koje je davala sve pogrešne odgovore.

– Medicinska sestra me je pitala:
“Znate li koji je danas dan, u kojoj godini ste?”
– Ja sam tada rekla:” Da, ovo je 1980.godina!”

– Medicinska je sestra ju je zatim pitala:
“Možete li mi reći ko je predsednik SAD-a?”
– Rekla sam: ” Da, Ronald Regan.” …i onda je ona prestala s pitanjima

– Stvari su postale još gore kada me je “stranac” koji je ušao u sobu zgrabio za ruku. Kada sam videla suze u njegovim očima, tada sam znala je da nešto nije u redu – izjavila je Kim tv ekipi koja ju je intervjuisala.

Taj čovek -“stranac” je bio David (60) njen suprug već 14 godina, ali ga se nije sećala. Odnosno nije ni znala (po njenom sećanju) da se ikada udala za nekoga.

Poslednje čega se Kim Denicola seća pre nego što joj je pozlilo tj dobila jaku glavobolju i pala u nesvest bila je davna 1980. godina. Sve od tog trenutka, njen brak, rođenje dvoje dece, u suštini poslednjih 38 godina njenog života, potpuno je izbrisano iz njenog sećanja.

“To je zapanjujuće šokantno”, izjavila je Kim.

– Kada sam saznala da sam udata i da imam sa tim “strancem” Davidom, dvoje biološke dece Džastina (35) i Džonatana (34), , te mojih pastorčadi Nikolasa, 23, Megan(19) i Metjua(19), dece koje sam na neki način uticala na tih 38 godina. Sada o njima i o tome nemam nikavog pojma. Jednostavno u mom sećanju oni ne postoje.

Tako je Kim Denicola zaboravila iz tih proteklih 38 godina, zemaljske obične stvari kao što su pametni telefoni, računari, moderni televizori ravnog ekrana, uopšte svetsku istoriju zadnjih 40-ak godina. Takođe morala se suočiti ponovo sa ličnim tragedijama kojih se ne seća, poput smrti njenih roditelja i brata

Od tog zlog sudbonosnog dana, te jake glavobolje oktobra 2018. godine, Kim Denicola je prošla kroz nekoliko ciklusa skeniranja mozga i medicinskih pregleda, ali doktori nisu mogli da pronađu objašnjenje za njen gubitak pamćenja.

Nije pokazivala znake moždanog udara ili oštećenja mozga, pa joj je dijagnostifikovana izuzetno retka bolest poznata kao “Transient Global Amnesia” (skraćeno TGA)

Iznenadni gubitak pamćenja je obično privremen, ali čudna amnezija Kim Denicola stoji tako već punih pet meseci.

Njena porodica, sa kojom se postepeno upoznavala, nadala se da će joj gledanje starh njenih fotografija pomoći ali do sada to nije uspelo.

Izvor: Zanimljivosti dana

Jelena je žena-čudo koja je za 120 dana na intenzivnoj nezi 3 puta prevarila smrt

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
44 Shares
Share via
Copy link