Balkan Magazin

Svi Balkanci su isti maloumni zečevi koji u svetu medveda nemaju preča posla od međusobne mržnje

uciteljica himna

Učiteljica Adela Karaahmetović Melajac, iz osnovne škole “Rifat Burdžević Tršo” u Novom Pazaru, napravila je pravu pometnju u domaćoj javnosti nakon što je odlučila da umesto intoniranja himne “Bože pravde” prvog septembra, svojim đacima pusti nezvaničnu bošnjačku himnu “Ja sin sam tvoj”.

Umesto trezvenog analiziranja ovog postupka, zašto je do njega došlo i razgovora sa učiteljicom, mediji su se bavili raspirivanjem nacionalističkih primitivizama koje Balkan predugo drže okovanim poluostrvom.

Kurir je objavio tekst sa naslovom – SKANDAL U NOVOM PAZARU! Učiteljica Adela đacima umesto Bože pravde pustila bošnjačku pesmu TERALA IH DA DRŽE RUKU NA SRCU (VIDEO).

kurir NP
Printscreen

Ovakav naslov za cilj ima novu turu prepucavanja, mržnje i šovinizma. Imate li vi utisak da iz njega proizilaze nekakve dobre namere?

Sa druge strane, portal Sandžak danas objavio je redakcijski komentar na ovu vest. I oni su, poput Kurira sročili neodmeren, ali i nepismen naslov – Hrabra Adela u ime svih sadžačkih Bošnjaka! Učiteljica rekla NE himni “Bože pravde” / VIDEO/.

sd np
Printscreen

Na stranu lapsus i nepostojeće N, ali kako prokomentarisati ovo SVI?! Tendenciozno i krajnje bezobrazno, podjednako kao i novinari Kurira. Dokaz da smo svi Balkanci zapravo isti maloumni zečevi koji u svetu medveda nemaju preča posla nego da raspredaju o međusobnoj mržnji.

Svaka čast “novinarima” na logorskoj vatri koja, kao i uvek, služi za distrakciju sa životnih tema.

Adela mora da objasni zbog čega joj smeta i zašto ne priznaje himnu države u kojoj živi, u kojoj se verovatno rodila i čiji pasoš poseduje?

Da li Adela misli da bi u bilo kojoj državi sveta blagonaklono gledali na njen postupak? Neka ode u Britaniju i Ameriku, kolevke moderne demokratije, i neka umesto “God save the queen” ili “Star spangled banner” pusti na jednoj ovakvoj prilici “Ja sin sam tvoj”.

Nemoguće.

Zašto se u ovoj prilici decom ponovo manipuliše i ko je za to kriv, dodatno je pitanje. Adela je za jedno političko pitanje iskoristila decu, bez obzira da li ih je “terala da drže ruku na srcu”.

Čuveni predsednik otrovnog jezika, sada je odlučio da pokaže svu svoju blagost i razumevanje.

Ministar prosvete Branko Ružić ovaj slučaj ocenio je kao skandal zbog čega će, kako je rekao, reagovati nadležne inspekcije.

– Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora. U našim školama nastava se u potpunosti izvodi na osam jezika nacionalnih manjina, odobravaju se i štampaju udžbenici na tim jezicima, a kroz poseban predmet – maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika nacionalnih manjina omogućeno je čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta. Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gde se ispisuju toponimi na jezicima manjina. Retko koja zemlja je hvaljena na ovu temu kao Republika Srbija – poručio je ministar u svom saopštenju.

Neophodan nam je mir, razum i međusobno uvažavanje, civilizovano prihvatanje razlika, ali i uvažavanje države u kojoj živimo. Postoji način, ko želi da pronađe put pomirenja i suživota.

Više od 100 škola u Srbiji nema toalet, ali ima zvučnik da deca slušaju himnu

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
277 Shares
277 Shares
Share via
Copy link