Magazin

Više od 100 škola u Srbiji nema toalet, ali ima zvučnik da deca slušaju himnu

školarci
Printscreen

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je da će početak školske godine u svim školama u Srbiji započeti intoniranjem državne himne „Bože pravde“. To i nije ideja koja je sama po sebi loša, ali je veliki problem što se pokušava jačanje nacionalnog identiteta u  zemlji čije mnogobrojne škole nemaju osnovne sanitarne uslove za boravak dece.

Veći broj seoskih škola nema uređene toalete niti zadovoljavajuće higijenske standarde, a činjenica je da takva deca imaju izraženiji osećaj zajedništva, skormnosti i patriotizma. Država to svojim nemarom zloupotrebljava, jer dozvoljava lokalnim funkcionerima da takvi propusti prolaze dok se godinama njihove zadnjice već ucrtavaju u kožnim foteljama.

Zar nije logično da se prvo srede osnovne stvari, a tek onda da se razmišlja o postavljanju ozvučenja sa kog će se prvog septembra oriti „Bože pravde“?

Branko Ružić objasnio je nedavno ovu odluku Ministarstva.

– Prvi put u istoriji to činimo i važno je da kao građani poštujemo svoju zastavu, grb i himnu i time na najlepši mogući način čuvamo svoj identitet – izjavio je Ružić Večernjim novostima, a iz Ministarstva su pojasnili da ukoliko škola nema razglas, himnu treba pustiti u svakoj učionici na prvom času nastave koristeći muzički uređaj, kompjuter ili telefon.

Mogli su se pročitati različiti komentari na ovu temu, ali je poentu pogodio Naim Leo Beširi sa svojom kratkom objavom na Fejsbuku.

– Da nema toalet, a da ima zvučnik? – napisao je Beširi.

Toaleti u školama u Srbiji gori nego u zatvorima, država ignorisala 89% zahteva za popravke

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

937 Shares
937 Shares
Share via
Copy link