Balkan Magazin

Vanju (14) oteli, vezali i ubili na periferiji Skoplja, zločin organizovao otac devojčice

vanja-gorcevska
Foto: Facebook/Zorica Gjorcevska

Otmicu Vanje Gorčevske (14) organizovao je njen otac, rekao je na konferenciji za medije ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova je u koordinaciji i pod rukovodstvom javnog tužilaštva tokom protekle noći rasvetlilo slučaj, dokazi su obezbeđeni. Nismo došli do ishoda koji smo svi želeli, već su dva lica ubijena, maloletnica i lice iz Velesa, koji su sahranjeni jedno u okolini Skoplja, drugo u okolini Velesa – rekao je ministar Oliver Spasovski na konferenciji za novinare, prenosi Telma.

– Preduzete mere nisu nas dovele do izvršilaca ovog gnusnog dela. Petoro osoba je osumnjičeno, trojici je određen pritvor, jedno je van zemlje, a otac maloletnice je priveden i saslušan – rekao je Spasovski.

– Motiv je koristoljublje, gde je jedno lice u dogovoru i sa znanjem člana porodice, organizovalo izvršenje dela kako bi se iznudio novac od majke, i kako bi svi imali koristi od toga – dodao je on.

– Starija osoba iz Velesa nema nikakve veze sa maloletnicom, ali mu je zbog povezanosti sa jednim od osumnjičenih oduzeto vozilo, pa je maloletnica odvedena sa ulaza u rezidenciju nakon što je otac prethodno podelio informacije o “vremenu kada je bila sama kod kuće – rekao je Spasovski.

– Glavni organizator i izvršilac koji je 27.11.2023. godine negde oko 11 časova ubio maloletnicu iz pištolja u strahu od dokaza do kojih bi Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo doći, počinio je ovaj zločin. Učiniću sve da ovo čudovište dovedem pravdi čim kroči na naše tlo – rekao je Spasovski.

Panče Žežovski, frizer iz Velesa, imao je dug od 500 evra, a to istraga vidi kao mogući motiv za ubistvo.

Prema saznanjima iz istrage, cilj je bio da se zapleni vozilo “citroen”, kao i šta je urađeno, tako da je isto iskorišćeno za otmicu sada ubijene Vanje Gorčevske.

Vanjin otac je, prema navodima policije, ubicama otkrio kuda se dete kreće.

– Zgrabili su je u zgradi. Vezali su joj ruke i noge i strpali u vreću za spavanje i stavili je u automobil “citroen”. Odveli su je van Skoplja, gde je ubijena, a vozilo zapaljeno – naveo je ministar policije Spasovski.

Ljupčo P., osumnjičeni za ubistvo male Vanje iz Skoplja, pobegao je prvo u Beograd, a potom u Bugarsku, naveo je ministar policije Severne Makedonije na konferenciji za medije, gde su izneti svi detalji ovog svirepog zločina, prenosi Telegraf.

Policija i dalje rasvetljava sve okolnosti ubistva 14-godišje devojčice iz Skoplja, Vanje Gorčevski, a kako je saopšteno na konferenciji za medije, motiv za zločin je koristoljublje.

– Motiv je lični interes, gde su osobe, uz saglasnost člana porodice, organizovali izvršenje krivičnog dela, sa ciljem da izvuku novac od majke – naveo je ministar policije Oliver Spasovski.

Za Lj. P., koji se sumnjiči za ubistvo male Vanje iz Skoplja, biće raspisana međunarodna poternica, saopštio je tužilac Gavril Bubevski na konferenciji za novinare koja je upravo u toku.

Kako je navedeno, za nekoliko osoba je određen pritvor do 48 sati.

Bubevski: Imamo priznanje od osumnjičenih

Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Bore Videvski, priznali su umešanost u otmicu i ubistvo Vanje Gorčevske.

Oni su otkrili kada je Vanja ubijena, a kada Panče.

– Imamo priznanje osumnjičenih ko je za šta odgovoran – rekao je glavni javni tužilac Gavril Bubevski.

– Počinili su dva krivična dela kidnapovanja koja se odnose na favorizovanje i ubistvo, što su kvalifikovana krivična dela zbog povezanosti izvršilaca, dobija najtežu kvalifikaciju i kažnjava se najstrožom kaznom koja se može izreći u Makedoniji – rekao je Bubevski.

Prema prvim informacijama, oni su u svojim izjavama rekli da su Vanju ubili jer je stvar izmakla kontroli.

– To je njihova verzija – dodao je Bubevski.

On je istakao da je određen pritvor od 48 sati radi obrade dokaza i obdukcije tela, nakon čega će MUP izaći sa odgovarajućim izveštajem i javno tužilaštvo otvoriti postupak, nakon će moći da ispričaju više detalja.

– Sada se vodi preliminarna istraga, zakon to dozvoljava. Za prisustvo optuženog biće zatražena opasnost od bekstva i uticaja i najteža moguća mera. Za licem koje se ne nalazi u zemlji u kojoj je informacija sporna biće raspisana i međunarodna poternica.

Vanja (14) za kojom je tragao ceo Balkan pronađena mrtva, jedan od uhapšenih priznao zločin, osumnjičen i otac?

Čitajte Luftiku na Google vestima

40 Shares
Share via
Copy link