Magazin Srbija

Istina sakrivena u ormanu policajca? 26 godina od smrti novinarke Dade Vujasinović

Dada Vujasinović
Foto: Sandžačke.rs

Na današnji dan, pre 26 godina novinarka “Duge” Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu. Čak ni danas nisu rasvetljene sve okolnosti ovog nesrećnog događaja, a od istine ne odustaje ni njena porodica, kao ni javnost.

Dada Vujasinović, poznata je po izveštajima sa ratišta 1990-ih godina i istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji.

Predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara Veran Matić izjavio je za ovo udruženje da Komisija nema novih informacija iz tužilaštva u vezi smrti novinarke, kao i da je slučaj i dalje otvoren.

Prvobitna istraga govorila je da se novinarka ubila iz lovačke puške, što su i njena porodica, kolege i prijatelji uporno osporavali.

Holandski forenzički institut je pre četiri godine veštačenjem došao do zaključka da „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja“.

U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati.

Porodica Dade Vujasinović angažovala je tada privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa, njegov nalaz dostavljen je tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

„Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja, i on je sudu predao svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće“, navodi se u saopštenju UNS-a.

Posle toga, Okružni javni tužilac u Beogradu je u januaru 2009. godine, prekvalifikovao slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

UNS navodi i da je „veštačenje Vladimira Kostića rađeno je 2008. godine, u vreme kada nije bio pronađen dokazni materijal iz istrage smrti Vujasinović i kada se verovalo da je on uništen u NATO bombardovanju, odnosno Kostić je veštačio stručne nalaze drugih veštaka, a ne sam dokazni materijal“.

„Tek posle insistiranja Komisije za istraživanje ubistava novinara, dokazni materijal je pronađen i utvrđeno je da se on nalazio u ormanu policajca koji je u međuvremenu preminuo“, navodi se u saopštenju UNS-a.

Izvor: Danas

NDNV upozarava na cenzuru medija

 

 

27 Shares
Share via
Copy link