Svet Vesti

Rusi zabranili Facebook i Instagram, zatvorili Mekdonalds, otvorili Ujka Vanju

ujka vanja

Kao što je ranije i nagovešteno, Rusija je sada i formalno zabranila rad Facebook i Instagram društvenih mreža.

Odluka o zabrani Instagrama i Facebooka u Rusiji podleže momentalnom izvršenju, kako navodi sudija koji je doneo ovu odluku. Pored toga, Sud u Moskvi označio je Metu kao ekstremističku organizaciju.

Predstavnik Generalnog tužilaštva Rusije objasnio je da korisnici neće odgovarati za korišćenje Metinih proizvoda (Facebook i Instagram). Agencija je zahtevala samo zabranu aktivnosti same Mete i Metinih servisa.

Zanimljivo je da se ova sudska odluka ne odnosi i na zabranu WhatsApp mesindžera.

Još jedan od noviteta u društvenom životu je taj da je Mekdonalds prošle nedelje privremeno zatvorio 847 restorana u Rusiji u znak protesta zbog invazije ruskih snaga na Ukrajinu, a Rusi odmah krenuli u posao rebrendiranja poznatog lanca brze hrane, pa je tako ruski lanac restorana “Ujka Vanja” predstavljen kao zamena za McDonald’s.

Mediji prenose da je taj lanac navodno otkrio logo koji je izuzetno sličan poznatim žutim lukovima američkog giganta brze hrane, prenosi britanski The Independent.

Novi naziv bi trebalo da bude “Ujka Vanja” po uzoru na istoimenu dramu Antona Pavloviča Čehova iz 1899. godine.

Registracija zaštitnog znaka za franšizu Ujka Vanja podneta je prošle sedmice ruskim vlastima.

McDonald’s je prethodno objavio da će nakon 30 godina privremeno zatvoriti svih 847 svojih restorana u Rusiji jer se globalni brendovi suočavaju s pritiskom potrošača da se suprotstave invaziji na Ukrajinu.

Novi logo lanca Ujka Vanja je napravljen po uzoru na ćirilično slovo “V” u nazivu, a korisnici društvenih mreža brzo su istakli njegovu sličnost sa brendiranjem McDonald’sa.

Gradonačelnik Moskve rekao je da bi domaći lanci mogli da zamene 250 Mekdonaldsovih restorana u ruskoj priestonici u roku od godinu dana, objavila je ruska novinska agencija Interfax.

Rečeno je da je gradsko veće dodelilo 500 miliona rubalja (3,6 miliona funti) domaćim lancima brze hrane.

Prošle sedmice, predsednik državnog parlamenta Vjačeslav Volodin najavio je da bi lanac Ujka Vanja trebalo da zameni McDonald’s.

Izvor: Mediji

Gde je istina o ratu? Počela globalna cenzura medija

Čitajte Luftiku na Google vestima

1.1K Share
1.1K Share
Share via
Copy link